Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 14:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kansas-city-chiefs-vann-super-bowl-efter-gastkramning/

Sport

Kansas City Chiefs vann Super Bowl efter gastkramning

Bild 1 av 5 Patrick Mahomes firar segern.
Foto: Rob Carr/AFP
Bild 2 av 5 Shakira och Jennifer Lopez.
Foto: Kevin Winter/AFP
Bild 3 av 5 Jennifer Lopez och Shakira uppträdde.
Foto: Seth Wenig/AP
Bild 4 av 5 Andy Reid firas med ett traditionellt Gatorade-bad.
Foto: Mike Ehrmann/AFP
Bild 5 av 5 Rashad Fenton och Demone Harris tar in ögonblicket och konfettin.
Foto: Mike Ehrmann/AFP

Kansas City Chiefs vann nattens Super Bowl efter en furiös comeback, och magi, från stjärnan Patrick Mahomes.

Donald Trump och Michael Bloomberg sände reklamfilmer för sina presidentkampanjer under matchen, och Jennifer Lopez hedrade sitt latinamerikanska arv under halvtidsshowen.

Den som i natt slog på tv:n för att titta på den 54:e upplagan av den amerikanska fotbollens kronjuvel Super Bowl, som i år spelades i Miami, kan ha fått gnugga sig i ögonen och fundera på om den förflyttats ett eller till och med två decennier tillbaka i tiden, för så såg spelet stundtals ut.

Det moderna och explosiva anfallsspel som tagit den 24-åriga quarterbacken Patrick Mahomes och Kansas City Chiefs till finalen lyste till stora delar med sin frånvaro i den första halvleken, och motståndaren San Francisco 49ers höll bollen på marken. Spelet stod i stark kontrast till den allmänna uppfattningen att NFL genomgått en anfallsrevolution och numera är en ”passningsliga”, där springspelet reducerats till ett komplement.

Men just Mahomes, en av ligans starkast lysande unga stjärnor och en förgrundsfigur i denna påstådda revolution, inledde ändå matchen bäst. Efter att ha lurat försvaret och sprungit in en touchdown, för att sedan leda ett långt anfall som slutade med att man sparkade in tre poäng, hade han tagit sitt lag till en 10–3-ledning när omkring tio minuter återstod av den första halvleken.  

Men San Francisco kom tillbaka, trots att lagets quarterback Jimmy Garoppolo både hade sett skakig ut och kastat en boll till motståndarlaget. I stället för att knäckas av sitt misstag kastade han nämligen en fin passning till Kyle Juszczyk som gjorde att ställningen var lika inför halvtidsvilan.

Den årliga halvtidsshowen, som av många amerikaner ses som en större nationell angelägenhet än den faktiska matchen, var även den en nostalgitripp då stjärnorna Jennifer Lopez och Shakira intog scenen framför den koreograferade publik som invaderat planen. 

Jennifer Lopez iklädd den puertoricanska flaggan.
Jennifer Lopez iklädd den puertoricanska flaggan. Foto: Christopher Victorio/imageSPACE/REX

Under delar av det tolv minuter långa musiknumret iklädde sig Jennifer Lopez en fjädercape beprydd med den puertoricanska flaggan på den ena sidan och den amerikanska på den andra, när hon tillsammans med en barnkör framförde en version av Bruce Springsteens ”Born in the USA”.

Reklamsekvenserna under den amerikanska tv-sändningen kostar årligen miljontals dollar per 30-sekunderslucka, i år sändes bland annat inslag från presidentkandidaterna Donald Trump och Michael Bloomberg.

I den andra halvleken såg San Francisco ut att bekräfta den så klassiska amerikanska klyschan: Att anfall vinner matcher, men försvar vinner mästerskap.

När Patrick Mahomes kastade två bollar i armarna på väntande försvarare och hans lag låg under med tio poäng när den sista kvarten inleddes, så såg det ut att vara avgjort.

Men det skulle visa sig att den unge stjärnan fortfarande hade lite magi kvar i kroppen. Under en furiös comeback i sista kvarten vaknade nämligen den hyllade offensiven. Med tre touchdowns, två via passningar från Mahomes och en via ett springspel från Damian Williams, återtog Kansas City Chiefs ledningen.

När försvaret fångade in ett desperat passningsförsök från San Franciscos Jimmy Garoppolo med omkring minuten kvar var 31–20-segern, Kansas Citys första på femtio år, cementerad. 

Patrick Mahomes blev utsedd till matchens viktigaste spelare (MVP), vilket gör honom till den yngste i ligans historia att ha vunnit pris både som NFL:s och Super Bowls viktigaste spelare, och visade att han kanske är den amerikanska fotbollens framtid trots allt.

Kansas City Chiefs häller traditionsenligt sportdryck över tränaren Andy Reid.
Kansas City Chiefs häller traditionsenligt sportdryck över tränaren Andy Reid. Foto: Charlie Riedel/AP

För de två tränarna skulle resultatet innebära att en gammal förbannelse bröts, medan en ung förlängdes. 

Kansas City Chiefs Andy Reid fick jubla till slut, efter 21 år som huvudtränare fick han äntligen lyfta sin första Lombardi trophy. 

För San Franciscos Kyle Shanahan blev matchen i stället en mardröm misstänkt lik en han redan upplevt. Som assisterande tränare för Atlanta Falcons var han nämligen med och förlorade en Super Bowl mot New England Patriots, där de haft ledningen med 28–3 i halvtid.

Läs mer: 

Johan Esk: Gåtan Aaron Hernandez – stjärnan som blev mördare och tog sitt liv 

Hyllades som hjälte efter flickvännens död – men allt var lögn