Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-29 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kansla-mot-strategi-duellen-som-kan-avgora-semin/

Sport

Känsla mot strategi – duellen som kan avgöra semin

Bild 1 av 3 Semifinalen kan bli en målvaktsduell mellan Rysslands Jaroslav Askarov och Sveriges Hugo Alnefelt.
Foto: AP
Bild 2 av 3 Hugo Alnefelt.
Foto: Erik Simander/TT
Bild 3 av 3 Hugo Alnefelt.
Foto: Bildbyrån

OSTRAVA. Första duellen – vårens final i U18-VM – vann Hugo Alnefelt.

På lördag eftermiddag väntar rond två.

I semifinalen i junior-VM i Tjeckien ställs Juniorkronornas 18-årige målvakt Hugo Alnefelt på nytt mot Rysslands ett år yngre målvaktstalang Jaroslav Askarov.

Det blir en kamp mellan känsla och strategi.

– Askarovs styrka är hans känsla i händer och fötter. Han är väldigt duktig med händerna. Däremot kanske han inte riktigt har lika mycket strategi i sitt spel som Hugo har, säger Juniorkronornas målvaktstränare Nizze Landén.

Juniorkronornas målvakt Hugo Alnefelt är en av JVM-turneringens stora utropstecken. 18-åringen har storspelat hela vägen fram till semifinalen, och i kvartsfinalen mot Tjeckien höll han nollan.

Målvaktstränaren Nizze Landén är mycket belåten med Alnefelts insats så här långt.

- Hugo har en situationsförståelse. Han förstår vad som kommer att hända, och vad som kan komma att hända. Det är en rätt unik egenskap faktiskt, berömmer Nizze Landén.

– Han är en väldigt atletisk målvakt, och framför allt är han grym på skridskorna. 

– Han har dessutom en spelidé som passar honom perfekt, och för det ska HV71 och deras målvaktstränare William Rahm krediteras. Jag har förmånen att låna Hugo under några veckor, men det är ”Wille” och Hugo som tillsammans har gjort ett väldigt bra jobb.

I våras var det Hugo Alnefelt som vaktade det svenska målet när Sverige för första gången vann guld i U18-VM när mästerskapet avgjordes i Örnsköldsvik.

I målet på andra sidan isen i den finalen stod den ryske stortalangen 17-årige Jaroslav Askarov.

Askarov, som förväntas gå högt i sommarens NHL-draft, vaktade också målet i torsdags när Ryssland vann sin kvartsfinal mot Schweiz.

I JVM-truppen har Askarov en tuff utmanare i form av 19-årige Amir Miftachov, som stod två av gruppspelsmatcherna, men det mesta tyder på att det blir Jaroslav Askarov som vaktar det ryska målet i semifinalen.

Därmed får han chans att ta revansch för vårens finalförlust.

– Det är en riktigt bra målvakt, som jobbar mycket på känsla, säger Nizze Landén som ägnade stora delar av fredagskvällen åt att scouta 17-åringen.

När Hugo Alnefelt får frågan var han vet om Askarov svarar han snabbt med ett leende:

– Att han är högerplockad.

– Och så är han ganska duktig också.