Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Kareby försvarade SM-guldet

Foto: Sören Andersson/TT

Kareby IS från Kungälv fortsätter att vara bäst i landet i bandy.

Det regerande mästarlaget vann SM-finalen mot AIK med 3–1.

”Helt sjukt”. Eftersom vi hade en knackig start så är det skönt att avsluta så här, säger segerskytten Charlotte Selbeck.

Matchen avgjordes efter en timmes spel när Linnea Gunnarsson gjorde 2–0 på straff och Charlotte Selbeck ökade på till 3–0 knappa två minuter senare.

AIK:s veteranspelare Mikaela Hasselgren reducerade med kvarten kvar, och fick sedan en bra möjlighet på hörna – men sköt över. I sista minuten trodde Hasselgren att hon gjort ännu ett mål, men domaren valde efter diskussioner att döma bort det.

Från läktarplats – och från en hel del vinklar på isen – var det svårt att förstå varför.

– Alltså, Kareby var bättre än oss. De satte sina chanser, och gjorde det bättre, det måste jag säga. Men det är klart att det känns surt att vi inte ska få spela om det, säger AIK:s lagkapten Frida Erlandsson.

– Domarna anser att hon gör en rörelse med axeln. Men vi anser att bollen bara tog i axeln, det är två helt skilda saker. Men de vill inte ens kolla på det eller prata om det efteråt. Våra materialare försökte skaka hand, men de kollade ner i marken.

Notervärt är att förlusten är AIK:s första för säsongen.

För Kareby, som började säsongen svagt och dessutom förlorade båda matcherna mot AIK i serien, var finalen en skön avslutning.

Tränaren Martin Carlström:

– Jag trodde mer på en öppen match och bättre spel. Den första halvleken var ingen bra bandyhalvlek. Det blev lite mer öppet i andra halvlek när de var tvungna att gå framåt, säger Carlström.

AIK-fansen vecklade ut en banderoll med "Guldstrid på orimlig tid. Tack förbundet." under den första halvleken. Oklart vilken tid de hellre hade haft. Försöket att spela finalen samma dag som herrfinalen lockade i vart fall 1.114 åskådare.

Senaste årens svenska mästare

2016: Kareby IS

2015: Kareby IS

2014: AIK

2013: Sandviken

2012: AIK

2011: Kareby IS

2010: AIK

2009: Nässjö

2008: AIK

2007: Sandviken