Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Karlsson nära Salmings rekord

Foto: AFP

Tampa. Erik Karlsson är med nattens assist bara fyra målpass efter Börje Salmings rekordnotering för en svensk back under en NHL-säsong. Ottawas lagkapten har sju matcher på sig att ta sig förbi.

Erik Karlsson har vunnit Norris Trophy som NHL:s bäste back två gånger. Han är stor favorit att vinna en tredje i år. Poängproduktionen är givetvis det som syns bäst när det gäller att bedöma hans prestation. Men förutom de spel han sätter upp som leder till mål är han en fullfjädrad anfallsmaskin.

Erik Karlsson är den spelare i NHL vars pass leder till flest skottförsök. Det finns heller ingen annan spelare som kan matcha honom när det gäller spel som leder till puckar på mål per match.

Men han kan inte leda ett helt lag, vilket nattens bortamatch mot New York Islanders var ett bra exempel på. Hemmastarka Islanders hann göra tre mål innan Ottawa kunde reducera i sista perioden.

På en kontring var Erik Karlsson snabbast ur egen zon. Han passade snett in i banan där Mark Stone plötsligt var helt fri och kunde göra 1–3, som också blev slutresultatet.

Målpasset var den svenska assistkungens 62:a för säsongen. Det är redan hans bästa notering då han hade 59 säsongen 2011–12 som bäst tidigare. Tillsammans med hans 13 mål betyder det 75 poäng den här säsongen. Det är hans hittills nästa bästa notering då han hade stannade på 78 poäng 2012.

Det betyder alltså att Erik Karlsson bara är tre poäng från att sätta personligt poängrekord. Och han har sju matcher på sig att nå dit.

Men det finns andra rekordnoteringar han närmar sig också. Säsongen 2005–06 assisterade Nicklas Lidström till 64 mål i Detroit. Men redan 1976–77 svarade Börje Salming för 66 assist. Dit har Erik Karlsson nu bara fyra assist.

Totalt slåss Erik Karlsson med Sidney Crosby om tredjeplatsen i poängligan. Kanadensaren har 76. Erik är bara en poäng efter på 75 nu. Senast en back slog sig in på topp 3 i poängligan var Paul Coffey. För 30 år sedan. Då hade han lagkamraterna i Edmonton Wayne Gretzky på första plats med ofattbara 215 poäng och Jari Kurri på platsen bakom sig på fjärde med 131.

Erik Karlsson har inget Ottawa-sällskap högt i poängligan.

Assistligan leder Karlsson överlägset med nio före Patrick Kane som tappat fart samtidigt som Chicago är i en djup formsvacka. Det är över 40 år sedan en back senast ledde den här ligan. Han hette Bobby Orr.

Backarnas poängliga kommer Erik karlsson att sopa hem överlägset. Han är nu tio poäng före San Joses Brent Burns. Kanadensaren som utsågs till VM:s bäste back i våras.

Vore ju en önskedröm för Pär Mårts och alla svenska hockeyfans att få se Erik Karlsson i VM-laget. Han har redan spelat två VM och tog brons 2010. 2012 åkte Tre Kronor ut i kvarten mot Tjeckien i Globen. På 17 VM-matcher har han gjort 15 poäng (7+8).

I nattens andra NHL-match blev det svensk målvaktsmöte – New York Rangers med Henrik Lundqvist tog emot Boston med Jonas Gustavsson i Madison Square Garden. Gustavsson fick hoppa in i andra perioden sedan Tuukka Rask klev av. Han kände sig krasslig.

”Henke” vann matchen. Överlägset. Rangers vann med 5–2. Lundqvist fick en assist på Derek Stepans 2–0-mål och är nu tvåa bland aktiva NHL-målvakter med sina 20 assist. Bara Dallas Kari Lehtonen på 27 är värre.

Lundqvist gjorde 39 räddningar mot Gustavssons 15. Lundqvist gjorde inte bara flest räddningar, flera var direkt matchavgörande, bland annat på Loui Erikssons skott i ett tre-mot-ett-läge i första perioden. Men också räddningarna på Lee Stempniaks och Patrice Bergerons försök var av yppersta klass.

Jesper Fast hade en assist i Rangers och Loui Eriksson spelade snyggt fram till Bostons 2–4 med en backhand.