Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 17:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/karlsson-och-nilsson-i-truppen-till-skid-vm/

Sport

Frida Karlsson med i VM-truppen: ”Ska se till att ta chansen”

Frida Karlsson är med i VM-truppen. Foto: Bildbyrån

Frida Karlsson, som tog två JVM-guld förra veckan, har haft en riktig genombrottssäsong.

Nu är den 19-åriga succéåkaren uttagen till senior-VM i österrikiska Seefeld.

– Det namnet har funnits med väldigt länge, säger landslagschefen Rikard Grip.

Rätta artikel

Bland de åkare som Rikard Grip presenterade i Sundsvall efter att SM-tävlingarna avslutats fanns såväl skadade Stina Nilsson som supertalangen Frida Karlsson, som gjorde succé på JVM i slutet av januari men aldrig åkt världscupen, med.

”Jag tycker det känns jättehäftigt och nu när jag fått chansen att vara med på VM ska jag se till att ta den”, säger Frida Karlsson i ett uttalande.

19-åringen har varit namnet på mångas läppar den här säsongen och har dränkts med lovord. Bland annat har den största dominanten av dem alla – norskan Therese Johaug – uttryckt att hon vill se den svenska uppstickaren i Seefeld senare i februari.

– Det namnet har funnits med väldigt länge, hon visade framfötterna redan i Bruksvallarna. Sen har vi ju sett vad hon har åstadkommit vidare under säsongen, säger Rikard Grip.

TT: Vilka distanser är hon aktuell för att åka?

– Distanstävlingarna. Det är skiathlon, 10 kilometer, stafett och tremilen. Vi får se på distanssidan hur det kommer att se ut, säger förbundskaptenen.

Stina Nilsson finns med i VM-truppen trots att hennes medverkan är oviss på grund av den lårskada hon ådrog sig i estländska Otepää.

– Hon har en given plats i det svenska laget. Det finns ett litet hopp fortsatt för att hon ska kunna vara redo och stå på plats när det är dags för sprinten i Seefeld. Och så länge vi har den gnuttan av tro kvar så kommer vi ha henne som en del i laget, säger Rikard Grip.

På både dam- och herrsidan är den sista och fjärde sprintplatsen öppen för att spikas först efter tävlingarna nästa helg i finska Lahtis.

Hanna Falk, Evelina Settlin och Ida Ingemarsdotter, som alla är med i damtruppen, kommer att få åka om den sista platsen i sprintlaget medan Maja Dahlqvist, Stina Nilsson och Jonna Sundling redan är uttagna. De två bästa distansåkarna Charlotte Kalla och Ebba Andersson också är givna i truppen.

På herrsidan är Calle Halfvarsson, Oskar Svensson och Viktor Thorn uttagna i sprint. Där kommer tävlingarna i Lahtis avgöra vem av de inte VM-uttagna Johan Häggström, Martin Bergström och Teodor Peterson som får den fjärde platsen.

Distansåkarna Jens Burman och veteranen Daniel Rickardsson är bland de sex uttagna herrarna.

Skid-VM avgörs i Seefeld 19 februari–3 mars.