Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Kerber skrällvann Australian Open

Foto: Greg Wood/AFP

Angelique Kerber gjorde det ”omöjliga”. I sin första grand slam-final vann tyskan över världsettan och 21-faldiga grand slam-segraren Serena Williams med 6–4, 3–6, 6-4.

Angelique Kerber har besegrat Serena Williams en gång förut, i Cincinnati 2012. Att hon skulle stoppa den amerikanska storfavoriten i Melbourne var en seger och en sensation av en helt annan kaliber.

Hon blev den första tyska grand slam-mästaren sedan Steffi Graf 1999 och den vänsterhänta tyskans väg mot toppen har varit lång. Väl framme vid sitt livs största match visade hon att hon kan spela tennis på absolut toppnivå. När hon bröt Williams serve fram till 2–1 i första set visade hon att hon skulle bli att räkna med. Kerber vann setet med 6–4. Två tyska dubbelfel hjälpte Williams till 3–1 i andra set, som hon sedan vann med 6–3 efter mycket starkt spel.

Men Kerber hade kraft att komma tillbaka. Hon bröt till 2–0 i skiljeset och igen i det långa sjätte gamet, som Williams tappade efter att ha räddat fyra gamebollar.

Och vid ledning 5–4 tog Kerber vara på sin första matchboll i amerikanskans serve när Williams slog en för lång volley. Kerbers seger var ett faktum efter drygt två timmars högklassigt spel på Rod Laver Arena och hon lade sig på rygg och satte händerna för ansiktet som om hon inte fattade vad hon gjort.

En rörd Kerber tackade många, inte minst Williams, för sin framgång.

– I min första match hade jag en matchboll mot mig och ena benet på planet till Tyskland, sade en tagen Kerber.

– Jag tog andra chansen att nå en final mot Serena. Att vinna är en dröm som blivit sann. Nu kan jag säga att jag är en grand slam-mästare och det låter verkligen galet.

Serena Williams hyllade sin övermäktiga motståndare:

– Angie, gratulationer, sade den 34-åriga amerikanskan. Du gjorde det så bra. Du förtjänade verkligen att vinna. Du spelade det bästa spelet i turneringen. Jag är så glad för din skull och jag hoppas verkligen du njuter av det här ögonblicket.

Segern förde 28-åriga Kerber från sjätte till andra plats på världsrankingen, bakom Serena Williams. Men på lördagen var det Kerber som var den främsta.