Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-20 20:56 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kiavash-klarade-sitt-tuffa-mal-utan-ben/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kiavash klarade sitt tuffa mål utan ben

Foto: TT

I oktober kunde inte Shahrzad Kiavash simma. I går avverkade hon en olympisk distans i triathlon med båda benen är amputerade.

För tre år sedan drabbades Shahrzad Kiavash från Stockholm av en ovanlig bakterie efter en blodförgiftning. Hon gavs inte stor chans att överleva, men gjorde det även om hennes båda ben amputerades under knäna.

Under sin rehab mötte hon Eva-Kajsa Andersson. De satte upp ett mål för träningen och bestämde våren 2014 att Shahrzad skulle genom­föra ett triathlonlopp.

På söndagen gjorde hon det i sin gamla hemstad Stockholm, då hon numera bor i Borås.

Efter tre timmar och 47 minuter gick hon i mål vid Stockholms slott och hyllades av en hejarklack på runt 50 personer.

Själv var hon helt utmattad efter den hårda ansträngningen och knappt någon sömn natten innan. Tränaren Eva-Kajsa berättar om loppet:

– Trots tuffa förhållanden med skvalpigt vatten gick simningen bra. Bytet och cyklingen fungerade också fint, men löpningen blev svår. Det var trångt och hon hittade ingen riktigt bra rytm med de ganska tunga proteserna.

– Hon har gjort en halt fantastisk prestation med tanke på att ett triathlon över OS-distansen är 1 500 meter simning, som avgjordes utanför Stadshuset, fyra mil cykel runt Riddarfjärden, samt en mil löpning i Gamla stan.

Javier Noya Gomez, som toppar VM-serien, vann också i Stockholm. Den 19-årige VM-debutanten, Sveriges enda deltagare, Gabriel Sandör blev 35:a efter att ha hämtat upp flera placeringar i den avslutande löpningen.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.