Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-18 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kim-amb-klar-for-vm-final-i-spjut-1/

Sport

Äntligen ett Q för Kim Amb – nu jagar han medalj

Kim Amb.är klar för spjutfinal. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån.

DOHA. – Kval är hemskt, ett stort Q är härligt, sade Kim Amb efter att gått vidare till VM-final i spjut.

Nu är han redo att slåss om medaljerna.

Toppformen från sensommaren är konserverad. Kim Amb kastade 84,85 och blev fyra i spjutkvalet. För första gången i karriären fick han ett stort Q efter sitt namn i resultatlistan, vilket indikerade att han kastat över kvalgränsen, som gick vid 84 meter.

– Det här var roligt, sade Amb, som inte lät sig oroas av ett ogiltigt första kast och noterade 82,98 i sitt andra.

I slutet av juli slog han svenskt rekord med 86,03. En skadefri säsong har gjort att den tidigare så skadedrabbade Bålstakillen närmat sig världseliten.

– Egentligen tycker jag formen är bättre än det var i somras. Jag är både snabbare och starkare och nu gäller det att anpassa tekniken efter det, sade han

Pappa Björn, som är hans tränare, sade i SVT att spjuten uppförde sig märkligt i vindarna från luftkonditioneringen, men själv tyckte sonen inte att det var några större problem.

– Det är möjligt att om man ”ställer” spjutet mycket så får man inget betalat alls. Det gäller att träffa rent i morgon, sade Kim Amb, som plötsligt är med i medaljdiskussionen.

Han var tia i Moskva-VM 2013, elva två år senare i Peking och missade London 2017. Nu ska det bli personbästa.

– Jag var nummer 15 när vi gick in i tävlingen och nu är jag sämst tolva. Jag blir bara bättre och bättre för varje kast i dag och jag hoppas att det ska bli likadant i morgon, sade han.

Kvalet vanns av tysken Johannes Vetter på 89,35 före Magnus Kirt från Estland., 88,31. Amb hade även tysken Andreas Hofman före sig.

Läs mer: Perseus Karlström tog svenskt VM-brons i gång