Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Kim Andersson med i OS-kvaltruppen

Other: Andreas Hillergren/TT

Kim Anderson och Jim Gottfridsson är tillbaka i herrlandslaget i handboll som spelar OS-kval i Malmö om en månad.

”Tar vi oss till OS kan allt hända,” säger 33-årige Kim Andersson.

Under VM i Qatar förra året kunde han inte spela de fyra sista matcherna. Vänsteraxeln sa i ifrån och Kim Anderssons tid i landslaget var över.

Sa han då.

Men tillbaka i Ystad efter alla proffsår utomlands, och med en kropp som är hel, vaknade lusten till landslagsspel igen.

– Min axel har mått förhållandevis bra under säsongen och glädjen att spela handboll och stoltheten at representera Sverige finns fortfarande där, säger Kim Andersson.

OS-kvalet i Malmö spelas under tre dagar. Sverige möter i tur och ordning Iran, Slovenien och Spanien och de två bästa lagen i gruppen går vidare till OS i Rio de Janeiro.

– OS-silvret i London är ett av de häftigaste minnena jag har i karriären och kan jag hjälpa Sverige att ta sig till OS i Brasilien gör jag det gärna, säger Kim Andersson.

Förbundskapten Ola Lindgren är nöjd med att ha fått tillbaka Kim Andersson. Men även den 23-årige mittnian Jim Gottfridsson som missade EM i Polen i januari på grund av skada.

– Det betyder att vårt anfallsspel kommer att höjas. Under EM hade vi stundtals svårt att göra mål. Nu blir vi lite spelskickligare, de här spelarna är duktiga på att sätta andra spelare i lägen.

Sverige måste slå Iran i öppningsmatchen och sedan blir matchen mot Slovenien något av en nyckelmatch.

– Alla matcher är nyckelmatcher. Det är klart det blir lite avgörande mot Slovenien, men vi får ta det steg för steg, säger Ola Lindgren.

Sverige har redan en fördel gentemot de andra lagen: hemmaplan. OS-kvalet inför London 2012 spelades i Göteborg inför fullsatta läktare och publikstödet var en av anledningarna till att Sverige tog sig till OS den gången.

Till kvalspelet i Malmö arena har det redan sålts över 17.000 biljetter.

– Hemmabana och bra publik betyder mycket, den erfarenheten har vi från andra kval. Det är roligt när det blir bra drag runt matcherna, säger Ola Lindgren.