Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kim-kim-tillbaka-i-landslaget-sverige-har-nagot-stort-pa-gang/

Sport

Kim & Kim tillbaka i landslaget: Sverige har något stort på gång

Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Andersson tackade nej till landslaget men är tillbaka nu till handbolls-VM.
Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Andersson tackade nej till landslaget men är tillbaka nu till handbolls-VM. Foto: Thomas Johansson/TT

De har slutat, tackat nej till landslaget, börjat igen och på fredag kväll ska de spela VM.

Kim Ekdahl Du Rietz och Kim Andersson ger det svenska VM-laget i handboll hopp om medalj.

– Jag tror Sverige har något stort på gång, säger 36-årige Kim Andersson.

Nils Palmgren
Rätta artikel

VM-premiär mot Egypten på fredag kväll i Royal Arena i Köpenhamn. Då är det två spelare som känner lite extra pirr i magen. Trots att de spelat både OS, VM och EM tidigare.

– Ja, hur känns det här. Det vet jag knappt själv. Det är många olika känslor, det är väl smått surrealistiskt får man säga, säger 29-årige Kim Ekdahl Du Rietz.

Kim Andersson uttrycker sig annorlunda.

– Jag ser verkligen fram emot det och har en go känsla även om jag är lite äldre. Det ska bli jäkligt kul faktiskt, det är en ny grupp och nya unga förmågor som vill visa framfötterna.

Båda hade de lämnat landslaget bakom sig. Kim Ekdahl Du Rietz för fem år sedan och Kim Andersson efter OS-floppen i Rio 2016. 

Kim Ekdahl Du Rietz gick så långt att han slutade helt med handbollen för två år sedan, men när hans gamla klubb Rhein Neckar-Löwen hörde av sig när de drabbats av en massa skador ställde han upp.

Det slutade med att han förra året skrev tvåårskontrakt med franska stjärnlaget Paris Saint-Germain. Och skulle han spela handboll på toppnivå kunde han lika bra spela i landslaget också.

– Det är en värld som jag trodde jag lämnat bakom mig. Handbollen har man ändå vant sig lite att vara tillbaka i, men att vara tillbaka i ett svenskt landslag, det är ett snäpp till.

Varför valde du att komma tillbaka?

– Varför? Ja, det är lite av ett äventyr. Vi har ett bra lag, ett härligt gäng, trevlig tränare. Jag sögs in, jag vet knappt själv. Nu blundar vi och så kör vi. Sedan ser vi vad som händer, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

Kim Andersson har de senaste åren förgyllt den svenska handbollsligan med sitt spel. Och det var just spelet i Ystad som fick förbundskapten Kristján Andrésson att ta kontakt.

– Jag ska villigt erkänna att jag blev väldigt paff och blev lite sockerstinn när jag väl fattat vad det handlade om. Det kom som en blixt från klar himmel och det var kul, säger Kim Andersson och fortsätter:

– Efter diskussioner och samtal med förbundskaptenerna så kände jag att de var intresserade av att ha med mig och att det inte var på grund av gamla meriter. De såg en potential och möjligheter och hade en bild av hur det kunde se ut.

– När jag hörde det så kände jag ”varför inte?”, beskriver Kim Andersson känslan.

Kim Andersson har inte samma förväntningar på sig det här mästerskapet men tänker ge allt.
Kim Andersson har inte samma förväntningar på sig det här mästerskapet men tänker ge allt. Foto: Mikael Fritzon/TT

Själv är 36-åringen medveten om att han är med i VM-truppen i första hand som back upp till Albin Lagergren, så att han ska hålla hela VM-turneringen.

– Det är en roll som inte lägger all vikt på mina axlar. När man var med tidigare så var förväntningarna ofta väldigt höga och många tyckte man skulle lösa det, säger Kim Andersson. 

– Men när man får chansen är det inte så att jag kommer be om ursäkt för det, utan jag kommer att göra mitt bästa. Vad det innebär återstår att se.

Vad Kim Ekdahl Du Rietz kan tillföra framåt visade han i den andra träningslandskampen mot Ryssland där han vräkte sig fram och gjorde mål.

Den ryss som kommit i vägen hade manglats.

Men på frågan om han tycker det är roligt att spela handboll igen, så är Kim Ekdahl Du Rietz inte alls lika rakt på sak.

– Handbollen är som handbollen är. Ibland är det jävligt roligt, ibland är det tråkigt, ibland är man trött på det och ibland är man taggad. Det är mer en inställningsfråga den här gången. 

– Plussidorna för mig har mindre med handbollen att göra. De har mer med livet att göra, att jag fått chansen att spela i Paris och bo i Paris och har känslan att livet går framåt varje dag som går. Det behöver jag för att vara lycklig, förklarar Kim Ekdahl Du Rietz.

Till skillnad från Kim Andersson, som är frisk och skadefri, har 29-åringen haft en tung höst. Han har inte spelat mycket i PSG på grund av en massa småskador, men också för att konkurrensen i laget är mördande på hans position.

Kim Ekdahl Du Rietz ser framåt – han är inte bara tillbaka i landslaget för VM utan blickar mot OS 2020.
Kim Ekdahl Du Rietz ser framåt – han är inte bara tillbaka i landslaget för VM utan blickar mot OS 2020. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nu är de ändå tillbaka och båda kan också se en fortsättning i landslaget. Nästa år är det ett EM som spelas i Sverige, Norge och Österrike, men framför allt är det OS i Tokyo.

– Hade inte det funnits så hade jag inte spelat i landslaget igen. Om jag nu spelar handboll igen och gör det på den här nivån, vill jag göra det ordentligt. Med Krille som tränare, med en trevlig grupp, med Äpplet (målvakten Mikael Appelgren) som är en riktig polare och betyder väldigt, väldigt mycket och bara ett och ett halvt år till OS, så det är mycket som stämmer, säger Kim Ekdahl Du Rietz.

Kim Andersson stänger inte heller några dörrar. Men han är noga med att poängtera att han inte vill komma med på några gamla meriter.

– Det är viktigt att man kan vara ärlig mot sig själv och känna att man kan bidra med någonting. Jag vill inte vara med på gamla meriter utan för mig handlar det om att göra mig själv rättvisa, och då kan jag tänka mig att fortsätta. Men det ska funka och vara till fördel för laget, säger Kim Andersson som tror svensk handboll går en ljus framtid till mötes.

– De flesta spelarna representerar storklubbar och många är unga och bara i början av sina karriärer och ändå är de tongivande i sina klubblag. Det känns som om Sverige har någonting stort på gång.

Det tror även Kim Ekdahl Du Rietz.

– Det är klart man ska ha förväntningar, det är väl lite mer roligt och spännande. Jag vet inte riktigt vad som väntar och det är lite skoj.

Hur går det i VM, kan Sverige ta medalj?

– Gruppen har redan visat att de varit där. Sedan handlar det om att kunna upprepa det. Sedan drömmer man om guld, det är nästa steg att kunna ta den där sista, säger Kim Andersson men tillägger sedan med den äldres vishet:

– Det gäller att inte sväva i väg bara för att man hade en succé senast. Man måste vara ödmjuk inför uppgiften så får man se hur långt det räcker.

Läs mer: Sex tuffa medaljkonkurrenter för Sverige 

Sedan är frågan alla ställer sig hur det ska gå för den nya ”svenskkoreanska” niometersuppställningen Kim–Jim–Kim, med efternamnen Ekdahl Du Rietz, Gottfridsson och Andersson.

– Kim är definitivt en spelare som har något visst och Jim visar att han tar taktpinnen och styr och ställer på ett sätt som inte många kan.

– Och sedan den gamle räven på högernia, om han får chansen har han väl också något äss, säger Kim Andersson och ser förväntansfull ut.

Läs mer: Guide: Handbolls-VM 2019 – allt du behöver veta