Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kinesiska-fotbollsstjarnor-flyr-europa/

SPORT

Kinesiska fotbollsstjärnor flyr Europa

Leo Baptistao, här i Villarrealtröjan, spelar numera i Wuhan Zall som försöker återvända till Kina efter att ha flytt virusutbrottet i Wuhan.
Leo Baptistao, här i Villarrealtröjan, spelar numera i Wuhan Zall som försöker återvända till Kina efter att ha flytt virusutbrottet i Wuhan. Foto: Alberto Saiz/AP

De kinesiska fotbollslagen flydde virusutbrottet hemma. Nu har situationen vänt och de flyr Europa hem till Kina.

– Vi är i mer fara (här), säger Leo Baptistao, brasiliansk anfallare i Wuhan Zall om situationen i Spanien.

Men väl i Kina väntar karantän för lagen.

TT Text

När coronaviruset började spridas i Kina valde många lag att ladda i Europa inför den planerade ligastarten 22 februari. En start som är uppskjuten och nu hoppas man komma i gång med spel inför tomma läktare i maj.

Wuhan Zall från staden där utbrottet började, valde som flera lag att ha ett tillfälligt träningsläger i Spanien medan andra lag drog till Dubai. Men nu har situationen stabiliserats i Kina samtidigt som framför allt Italien och Spanien drabbats hårt av coronaviruset.

– Vi är i mer fara (här). Nu verkar det vara... bättre att lämna, säger Leo Baptistao i Wuhan Zall, vars kaotiska försäsong är tänkt att fortsätta i Shenzhen eftersom hemstaden fortfarande är stängd.

Både mästarlaget Guangzhou Evergrande och tvåan Beijing Guoan har nyligen återvänt till Kina. Även det kinesiska landslaget som legat i Dubai ska resa hem.

Problemet är bara att de kinesiska myndigheterna anser att de fått kontroll på den inhemska spridningen av coronaviruset och vill inte ha in några smittspridare från Europa eller andra världsdelar. Väl hemma i Kina sätts därför lagen i karantän.

Om de nu kommer så långt med alla inställda flyg vill säga. Det senaste beskedet om Wuhan Zall är att laget har fastnat i Frankfurt.

Läs mer: Krismöte om OS – men besked kan dröja

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt