Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kinhults-seger-kom-i-ratt-ogonblick-for-svensk-golf/

Sport

Kinhults seger kom i rätt ögonblick för svensk golf

Marcus Kinhult vann British Masters – det bästa som kunde hända svensk herrgolf. Foto: Paul Greenwood/TT

Marcus Kinhults seger i British Masters var det bästa som kunde hända svensk herrgolf.

Behovet av en ny ung svensk spelare på toppnivå har varit stor.

– Det har varit ett tomrum bakom 70- och och 80–talisterna ett tag, men nu kommer 90-talisterna, säger förbundskapten Katarina Vangdal.

Rätta artikel

Det var i Wales 1986 som Ove Sellberg som första svensk vann på Europatouren. Sedan dess har blågula golfare vunnit 110 gånger på Europatouren (se faktaruta).

Men innan Marcus Kinhult, 22, vann British Masters i söndags hade nästan ett år passerat innan Alex Norén vann senast på Europatouren, då i Paris.

– Det har varit trögt ett tag. Vi har med all rätt pratat om kris. När spelarna som förväntas leverera inte gör det blottas hur det ser ut bakom, säger Katarina Vangdal som är förbundskapten för både unga amatörer och för professionella spelare på internationell nivå på Svenska golfförbundet.

Hon fortsätter:

– Vi har varit svältfödda på framgångar ett tag. Men nu kom segern i rätt ögonblick.

Marcus Kinhult var länge en av de mest framgångsrika amatörgolfarna. Men i början av proffskarriären var det mycket som gick snett för supertalangen från Skaftö GK i Bohuslän.

22-åringen tappade sin spelrätt på Europatouren redan första året. Men jobbade sig tillbaka. Och 2018 tog han några topplaceringar.

Den här säsongen hade Kinhult bara klarat kvalgränsen i två av åtta tävlingar innan succén i British Masters som innebar 6,2 miljoner i prispengar.

– Marcus seger betyder mycket tycker jag, det är framför allt roligt när unga spelare tar de steg man hoppas på. Marcus har jobbat hårt och långsiktigt och är en bra förebild, säger Katarina Vangdal.

Den svenska förbundskaptenen tycker inte att Kinhults seger i British Masters var oväntad.

– Den kom lite tidigare än jag trodde. Men det var fantastiskt kul och välförtjänt. Det är alltid roligt när hårt arbete lönar sig, säger hon.

Återväxten är naturligtvis viktig i svensk proffsgolf.

– Det är många som jobbar på, men det är ett par spelare som upprätthåller vår position och det lever vi på. På så sätt är vi sköra. Då ser vi att det är tunt bakom, säger Vangdal som tycker att det var viktigt att det var en ung spelare som Kinhult som nu fick sitt internationella genombrott.

– Förhoppningsvis kommer han att inspirerande andra, säger hon.

Henrik Stenson, Alex Norén och Alexander Björk är Sveriges högst rankade spelare. Men snart är Marcus Kinhult topp 100 i världen. Han klättrade 98 placeringar på världsrankningen till plats 112 efter segern i Southport.

– Det är en jäkla konkurrens i världstoppen och den växer hela tiden. Nu senast var det en sydkorean (Sung Kang) som vann på PGA–touren, säger Katarina Vangdal.

På torsdag inleds PGA-mästerskapen på Bethpage State Park BK Course i Farmingdale, New York.

Tre svenskar slår ut i årets andra major: Henrik Stenson, 43, Norén, 36, och Alexander Björk, 28.

Kinhult är inte kvalificerad, men framtiden ser ljus ut för Sveriges nya stjärna.

Katarina Vangdal tror att Marcus Kinhults seger kan vara början på något riktigt stort.

– Nu när han vunnit sin första seger tror jag det kan lossna ordentligt. Mentalt betyder det mycket att han äntligen fick vinna. Jag tror vi får se honom i många stora tävlingar framöver, säger hon.

Katarina Vangdal:

– Det som jag tycker är viktigt i min roll är att vi har spelare i majors, Ryder Cup, Solheim Cup och OS. Det är det som skapar ett intresse för sporten, säger hon.

Läs mer: Guide till PGA-mästerskapen i golf