Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 09:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kittel-jag-hade-mycket-sjalvtvivel/

Sport

Kittel: ”Jag hade mycket självtvivel”

Patrik Kittel. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Göteborg. Patrik Kittels väg mot världstoppen har inte varit enkel.

– När jag var ung hade jag mycket självtvivel. Jag funderade över om jag verkligen var tillräckligt bra, säger Patrik Kittel som på fredag rider första omgången i världscupfinalen i Göteborg.

I dag är bilden annorlunda. Patrik Kittel har släppt prestationsångesten och tränat sig själv att tänka som en vinnare.

Rätta artikel

Det är vår i Göteborg.

Solen skiner och vårglada människor går omkring med ett leende på läpparna.

För Patrik Kittel är det här en bra tid i livet.

Hemma i stallet i Tyskland har han flera riktigt bra hästar, och han och hustrun Lyndal har blivit föräldrar till en dotter.

Familjen finns också på plats i Göteborg för att stötta honom under världscupfinalen i dressyr som inleds på fredag och avslutas på lördag.

– Det betyder mycket att dela det här med dem.

Patriks Kittels väg mot eliten har inte varit okomplicerad. När han började rida hemma i Sverige fick han ofta höra att han inte hade det som krävdes.

– Det var många som sa att jag inte skulle lyckas. Jag fick höra att jag inte var tillräckligt begåvad, och att jag inte hade den ekonomiska uppbackning som krävdes, säger Patrik Kittel.

– Det enda positiva som någon sa var att jag var envis, fortsätter han med ett leende.

Det var också envisheten som räddade honom när han på vinst och förlust efter tre år på ridgymnasiet i Tranås bestämde sig för att flytta till Tyskland där dressyrsporten är som störst.

Genom hårt jobb började han där sakta men säkert skapa sig ett namn i dressyrvärlden. Det tog sin tid, men i dag vet han att det var värt allt slit.

Patrik Kittel tillhör numera världseliten i dressyr, men han är noga med att inte ta något för givet. I stället försöker han påminna sig själv om att njuta av de där stunderna när allt fungerar.

– Det är klart att jag fortfarande kan känna tvivel och ångest ibland, men nu vet jag hur viktigt det är att man erkänner de känslorna och jobbar med dem, säger Patrik Kittel som i flera år har jobbat tillsammans med den mentale tränaren Kjell Enhager.

– Egentligen tror jag att många människor – oavsett vad de sysslar med – känner tvivel ibland.  Men inom sportens värld finns fortfarande den där bilden av en ”hjälte” som klarar allt kvar. Sådan är inte jag och sådan vill jag inte heller vara.

– Det är enkelt när allt går bra, och alla klappar en på axeln och säger att man är världsbäst. Men det går inte alltid bra, och det är då man behöver ha verktyg för att hantera de stunderna. Det är något som jag pratar mycket med unga ryttare om när jag är ute och träffar dem.

När framgångsrika idrottare beskrivs används ofta frasen ”en typisk vinnarskalle”. Ofta låter det som det är en mystisk egenskap som vissa personer föds med.

Men Patrik Kittel menar att alla kan träna sig till att bli vinnarskallar.

– En del har säkert enklare för det än andra, men jag tror alla kan lära sig att tänka som en vinnare.

– Det handlar om att hitta ett sätt att förhålla sig till sitt eget idrottande, men också till krav och förväntningar runt omkring. När man har gjort det blir man en vinnarskalle.

42-årige Patrik Kittel har tagit EM-medaljer såväl individuellt som i lag, men han har fortfarande inte fått ta steget upp på prispallen i en världscupfinal.

Två gånger, senast förra året, har han slutat fyra. I årets final rider han 13-årige Delaunay.

Hur gör du för att hitta rätt anspänning inför viktiga ritter?

– Jag tittar alltid på något avsnitt av tv-programmet ”Friends”. Det har jag gjort i många år, eftersom jag vet att jag då får skratta, säger han.

– Vidare tittar jag gärna på bra ritter som jag har gjort tidigare för att försöka hitta det stadiet där jag känner lycka och lust inför det som väntar.

Läs mer: Tuppspatt förstörde finaldrömmen

Läs mer: Otäcka omkullridningen stoppar Whitaker från att tävla vidare