Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-14 10:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kjell-westo-de-finska-fotbollsmyterna-har-handlat-om-historiska-forluster-snarare-an-om-segrar/

SPORT

Kjell Westö: ”De finska fotbollsmyterna har handlat om historiska förluster, snarare än om segrar”

Författaren, och fotbollsnörden, Kjell Westö framför Sibeliusmonumentet i Helsingfors.
Författaren, och fotbollsnörden, Kjell Westö framför Sibeliusmonumentet i Helsingfors. Foto: Niklas Meltio

HELSINGFORS. Finländska herrlandslaget har – för första gången någonsin – kvalat in till fotbolls-EM. Frågan är hur långt det kommer att bära, men både lagkaptenen Tim Sparv och författaren Kjell Westö säger att det handlar om en samspelt trupp.
– Vi har chans att överraska, säger Sparv inför den första EM-matchen mot Danmark på lördag.

Frågar man författaren Kjell Westö – inbiten fotbollsnörd sedan barnsben – kan man sammanfatta det ungefär så här:

– I Sverige handlar fotbollsmyterna om segrar och medaljer. Final mot Brasilien i VM 1958. Sommaren 1994. I Finland har myterna snarare kretsat kring historiska förluster. Att man åker ut i sista minuten, efter ett starkt övertag. Att man aldrig får till det när det gäller.

Tills nu alltså. Finland har spelat landslagsmatcher i fotboll i 110 år. Men på lördag är det första gången herrlandslaget står på planen i en EM-match.

De finska fansen firar att landslaget är klart för EM-slutspel.
De finska fansen firar att landslaget är klart för EM-slutspel. Foto: Martti Kainulainen/AP

När detta blev klart, i en kvalmatch mot Liechtenstein för två år sedan, samlades tusentals fans i Helsingfors för att bada i fontänen Havis Amanda vid Salutorget. Det brukar man göra när Finland vinner VM-guld i ishockey. Det händer mer sällan inom fotboll, även om det funnits chanser tidigare.

– Åren kring millennieskiftet hade vi ett riktigt bra landslag, med namn som Jari Litmanen, Sami Hyypiä och Mikael Forssell. De spelade vacker fotboll, och det talades till och med om en gyllene generation. Men vi nådde ändå aldrig fram, säger Westö.

Han minns speciellt en match, eller som han säger – ”alla minns den”.

Det är VM-kval 1997. Finland spelar mot Ungern.

– Finland måste vinna för att ta sig vidare. Visserligen hade vi då mött Jugoslavien i extrakval och fått stryk så in i helvete, men ändå. På övertid leder vi 1–0. Men i nittiofemte spelminuten får Ungern en hörna som träffar fyra finska spelare – men inte en enda ungrare – och går över mållinjen. Jag kommer ihåg att jag vandrade därifrån och såg sjuttioåriga män gråta. Det regnade i och för sig så mycket att det var svårt att se vad som var regn och vad som var tårar, men jag kan svära på att de grät, säger Westö.

Norwich skyttekung Teemu Pukki har stora förväntningar på sig.
Norwich skyttekung Teemu Pukki har stora förväntningar på sig. Foto: Martti Kainulainen/AP

Det är en ny generation fotbollsspelare som representerar Finland i dag. De flesta spelare har flera års erfarenhet från en rad fotbollskulturer. Stjärnan Glen Kamara, född i Finland med föräldrar från Sierra Leone, upptäcktes av de stora klubbarna under tonåren i London och är numera mittfältare i Glasgow Rangers. Teemu Pukki, skyttekungen från Norwich City, har närmast omänskliga förväntningar på sig inför EM. En skada i vristen gjorde många oroliga, men Pukki väntas spela i EM-truppen som tränaren Markku Kanerva presenterat.

Ett genrep mot Estland slutade i ett pinsamt nederlag förra veckan, liksom en träningsmatch mot Sverige nyligen. Men 34-årige lagkaptenen Tim Sparv säger att man går till EM med inställningen hos en underdog som tänker överraska.

– Vi märker ju att det är en stor hajp och mer och mer medieuppmärksamhet kring oss. De unga spelare som nu är med i laget känner inte ens till hur det var förr. Jag brukar säga att de ska passa på att njuta nu. Men egentligen är det nog ingen annan än våra fans som tror att vi kan gå långt i EM. Då har vi också chans att göra något oväntat, säger han.

Trots förluster i genrepen, mot Sverige och Estland, tror Tim Sparv att Finland kan överraska i EM.
Trots förluster i genrepen, mot Sverige och Estland, tror Tim Sparv att Finland kan överraska i EM. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Sparv tror att en förklaring till att Finland börjat visa framfötterna i fotbollsammanhang är något så konkret som träningsfaciliteter.

– Jag tränade mina första år på grusplan och i gymnastiksalar på vintern. Nu blir ungdomarna sura om de inte får spela på bra planer med konstgräs. Men Finland har också fått in allt fler utbildade tränare till klubbarna, säger han.

Sparv tror också, precis som Westö, att mycket handlar om den mentala biten.

– Vi har en generation som kommer in nu som är väldigt tekniskt skolad. Och de goda resultaten gör i sin tur att man börjar tro på sin egen förmåga.

Det finländska landslaget är i dag ett landslag med rötter i flera kulturer. Glen Kamara (till höger) har föräldrar från Sierra Leone.
Det finländska landslaget är i dag ett landslag med rötter i flera kulturer. Glen Kamara (till höger) har föräldrar från Sierra Leone. Foto: Markku Ulander/AFP

Huuhkajat, som herrlaget kallas i Finland (direktöversatt: Berguvarna), är numera också ett lag med med rötter i flera kulturer. Det talas finska, svenska, italienska, danska, franska, slovakiska, tyska, ryska och krio i EM-truppen.

I våras blev Glen Kamara utsatt för rasistiska påhopp av en motspelare under en match mot Slavia Prag i Glasgow, en uppmärksammad händelse som ledde till att tjecken Ondrej Kudela blev avstängd i tio matcher och missar EM. Herrlandslaget tog i fjol ställning för Black lives matter-rörelsen under en match mot Wales.

– Det finns fortfarande rasism i vårt samhälle och det märks också på fotbollsplanerna. Trots att vi är inne i 2020-talet och alla tror att mänskligheten har utvecklats så har vi fortfarande mycket att förbättra, sade Tim Sparv i en intervju med Yle då.

Lagkapten Tim Sparv tänker sig en framtid som tränare.
Lagkapten Tim Sparv tänker sig en framtid som tränare. Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Inför matcherna i Ryssland läser Sparv DN-skribenten Anna-Lena Lauréns senaste bok ”Sammetsdiktaturen”. Han lär också ha satt boken i händerna på sina lagkamrater.

– Jag brukar alltid försöka läsa böcker som har att göra med det land jag ska besöka för att förstå landets kultur, säger han, och erkänner samtidigt att det är första gången han besöker Ryssland.

Själv har han spelat det senaste året i det grekiska ligalaget AEL. Hemma finns en nyfödd dotter och tjeckiska sambon Jitka Nováčková.

– Jag gillar grekernas passionerade förhållande till fotboll men skulle bli förvånad om jag återvände. Jag har kanske högst två år kvar som spelare, och är allt mer intresserad av en karriär som tränare. I vilket land det blir är inte så viktigt i början, säger han.

Läs mer: Storstjärnan Teemu Pukki redo för Finlands första mästerskap någonsin

Ämnen i artikeln

Fotboll
Finland

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt