Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-27 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klarar-sig-finland-battre-utan-sina-nhl-stjarnor/

SPORT

Klarar sig Finland bättre utan sina NHL-stjärnor?

Finland är en av favoriterna att vinna hockey-VM på hemmaplan i Helsingfors och Tammerfors.
Finland är en av favoriterna att vinna hockey-VM på hemmaplan i Helsingfors och Tammerfors. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Med guld i både VM och OS nästan helt utan NHL-spelare måste frågan ställas:

Klarar sig Finland bättre utan sina största stjärnor?

– Det är en bra fråga, medger nationalhjälten Marko Anttila inför det stundande världsmästerskapet på hemmaplan.

Utdömda på förhand med en av de svagaste trupperna ett finländskt ishockeylandslag ställt på benen skrev Lejonen idrottshistoria i Bratislava våren 2019.

Med hela 18 VM-debutanter och bara två NHL-spelare i laget vann Finland ett sensationellt VM-guld efter att i tur och ordning besegrat Sverige, Ryssland och till sist Kanada i slutspelet.

Symbolen för den blåvita skrällen blev dåvarande lagkaptenen Marko Anttila som avgjorde finalen med sina två mål.

– Folk i Finland älskar hockey och många följer vårt landslag så nu för tiden har det ofta blivit att man får stanna upp för att ta foton och skriva autografer. Det är bara roligt. Efter allt vi har vunnit så faller det sig naturligt, säger Anttila.

Den 203 centimeter långe 36-åringens ikonstatus förstärktes ytterligare efter att landets första OS-guld i ishockey bärgades i Peking i vintras, detta i en turnering som spelades utan NHL-spelare.

Med en kärna till stor del bestående av spelare från de europeiska ligorna blev det dessutom ett VM-silver 2021, och inför ett nytt stundande världsmästerskap i Helsingfors och Tammerfors går det att konstatera att Finlands mest framgångsrika era någonsin faktiskt har kommit med extremt begränsad hjälp från NHL-förstärkningar.

Marko Anttila gjorde två mål i VM-finalen mot Kanada 2019.
Marko Anttila gjorde två mål i VM-finalen mot Kanada 2019. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Totalt är det inte fler än fyra spelare från den nordamerikanska ligan som varit med på någon av resorna mot de senaste årens medaljer.

– Varje VM-turnering lever sin egen historia. Men det är klart att Finland har vunnit många stora matcher på senare tid. Särskilt våra ungdomslandslag har gjort väldigt bra ifrån sig och har kommit med bra spelare. Vi producerar bra spelare till NHL och gör rätt saker, säger Anttila om de finska framgångarna och fortsätter:

– När jag draftades (2004) var det inte så många spelare från Finland som blev det under de åren. Det var inte så många finländska spelare i NHL men nu är det kanske tre gånger så många, eller åtminstone det dubbla. Framför allt producerar vi fler unga nya spelare.

De senaste framgångarna har varit nästan helt utan NHL-spelare – vad tänker du om det?

– Det är en bra fråga. Vi har väldigt bra och skickliga spelare i NHL, så det är klart att det är bra om de vill spela VM för oss. Men å andra sidan har vi en sammansvetsad grupp som har spelat ihop sig de senaste åren på ett bra sätt. Jag tror att vi kommer få ett bra lag oavsett.

För egen del har den nästan 20 år långa klubblagskarriären gått via finska ligan, tre säsonger i Örebro och ett par sejourer i KHL. Men det är enbart i den blåvita landslagsdressen som Anttilas titlar har erövrats.

– Vi har haft bra lag förut också men nu har vi lyckats i rätt matcher. Det har ju inte alltid varit så här, så detta är nog en av de bästa erorna någonsin för det finländska landslaget. Vi hoppas att det fortsätter. Det är en underbar känsla att vinna något och det vill jag uppleva igen.

Förbundskapten Jukka Jalonen tar gärna in fler NHL-spelare men inte på bekostnad av den kärna som rönt stora framgångar i finska landslaget.
Förbundskapten Jukka Jalonen tar gärna in fler NHL-spelare men inte på bekostnad av den kärna som rönt stora framgångar i finska landslaget. Foto: Jussi Nukari/TT

Finlands förbundskapten Jukka Jalonen instämmer i att Marko Anttila varit den stora härföraren i de senaste årens framgångar.

– Han är en jättebra lagspelare. En kanonkille som är osjälvisk och sätter laget i första hand hela tiden. Han vill hjälpa alla på och utanför isen, han har humor och är en tuff spelare att möta. Han är stor och stark, kanske inte så spelskicklig men en väldigt bra skridskoåkare och bra på att döda boxplay. Han har spelat en stor roll i våra framgångar på senare tid.

Till det stundande mästerskapet på hemmaplan syns fyra NHL-spelare i den finska truppen. Nashvilles Mikael Granlund är den senaste att ansluta, samtidigt som Buffalos Henri Jokiharju lämnat VM-laget efter ett positivt coronatest.

Jukka Jalonen har under två sejourer som förbundskapten för Finland coachat nationen till fem mästerskapsmedaljer, bland annat två VM-guld och det efterlängtade OS-guldet i vintras.

Inte heller han förvånas över att det uppstått diskussioner om huruvida Finland presterar som bäst utan sina bästa spelare i NHL.

Mikael Granlund är en av fyra NHL-spelare som kommer att spela VM för Finland.
Mikael Granlund är en av fyra NHL-spelare som kommer att spela VM för Finland. Foto: Christopher Hanewinckel/TT

– Vi vill behålla den kärnan vi har haft men om det finns bättre spelare tillgängliga så tar vi dem. Nu har vi exempelvis fyra NHL-spelare i laget som inte var med i OS, och några som spelar i Europa också. Men det är bra att vi har en stomme kvar från tidigare, som vet hur systemet fungerar och känner varandra. Då blir det enklare att jobba tillsammans som ett lag, säger Jalonen.

– Vi vill ha fler NHL-spelare, helt klart. Men våra bästa spelare är fortfarande kvar och spelar där borta och kämpar om Stanley Cup. Annars hade det varit annorlunda, många spelare hade velat komma hit.

Uppladdningen inför årets VM kunde dock varit bättre. Från att ha vunnit 15 raka matcher står Finland plötsligt på fyra förluster i följd i Euro Hockey Tour, bland annat har det blivit två nederlag mot Sverige.

Inte helt bekymmersfritt, medger Jalonen.

– Om du förlorar en match eller inte spelar bra så är det något att oroa sig över. Vi tittar alltid på matcherna i efterhand och gör justeringar för framtiden.

– Det är normalt att förlora ibland, det är det däremot inte att vinna så många matcher i rad som vi gjorde tidigare. Men vi ser inga problem med just de här matcherna, fortsätter Jalonen.

Förväntar sig det finska folket något annat än guld i VM?

– Finska folket förväntar sig alltid att vi ska vinna, och det gör vi också. Det gäller att vara närvarande i stunden hela tiden och lägga ner jobbet i träning efter träning och i varje match. Vi håller det enkelt och ser fram emot att spela VM på hemmaplan.

Finland inleder hockey-VM med att möta Norge klockan 19.20 på fredagen.

Läs mer:

Guide: Allt du behöver veta om hockey-VM i Finland

SM-finalen krockar med VM-start: ”Jättekonstigt”

Garpenlövs dilemma inför hockey-VM: ”Måste fundera”

Garpenlöv: ”Vet vad vi får för svar av Forsberg”

Ämnen i artikeln

Finland
Ishockey
Ishockey NHL

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt