Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-07-24 22:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klart-brisbane-far-os-2032/

SPORT

Klart: Brisbane får OS 2032

IOK:s ordförande Thomas Bach presenterar Brisbane som OS-värd 2032.
IOK:s ordförande Thomas Bach presenterar Brisbane som OS-värd 2032. Foto: Toru Hanai/AFP

Det uppskjutna OS i Tokyo har ännu inte invigts officiellt men den internationella olympiska kommittén blickar mot framtiden. I dag kom beslutet att den australiska staden Brisbane kommer stå värd för OS 2032.

De olympiska sommarspelen återvänder till Australien för tredje gången, det står klart sedan Brisbane accepterats som värdstad av Internationella olympiska kommittén på onsdagen.

När spelen invigs den 23 juli 2032 på Brisbane Cricket Ground, som kallas ”The Gabba” och tar 50 000 åskådare, kommer det ha gått 32 år sedan Sydney anordnade OS. Innan det stod Melbourne som värdstad, redan 1956.

Beskedet, som meddelades av IOK:s ordförande Thomas Bach under ett möte på onsdagen, firades med en fyrverkeriuppvisning i den australiska staden. Brisbane har nu elva år på sig för att bli redo för världens största idrottsarrangemang.

Fyrverkeripjäser avfyrades över Brisbane för att fira beslutet.
Fyrverkeripjäser avfyrades över Brisbane för att fira beslutet. Foto: Patrick Hamilton/AFP

Josephine Sukkar, ordförande för landets styrande organ för idrottsfrågor, var en av dem som firade beslutet.

– När man tar i beaktning hur lyckat Sydney 2000 blev och de spelen fortfarande bär på ett stort arv, så kommer uppbyggnaden till 2032 innebära en otrolig möjlighet att än en gång ena Australien genom idrotten, säger hon till Brisbane Times.

Det kommer bland annat innebära att nya arenor för simning, basket och gymnastik kommer byggas i staden, som är belägen på Australiens östkust och har närmare 2 miljoner invånare. Områdena Sunshine coast, som ligger 120 kilometer norr om Brisbane och Gold Coast, 80 kilometer söderut, kommer arrangera bland annat fotboll, volleyboll, triathlon, brottning och cykel.

Innan det blir Brisbanes tur kommer Paris och Los Angeles stå som värdar, 2024 respektive 2028.

Ämnen i artikeln

IOK

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt