Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 17:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klart-jon-dahl-tomasson-ny-tranare-i-malmo/

Sport

Klart: Jon Dahl Tomasson ny tränare i Malmö

Jon Dahl. Foto: Andreas Hillergren/TT

Jon Dahl Tomasson är ny huvudtränare i Malmö FF – på en tillsvidareanställning.

Den danske landslagsikonen har presenterats av klubben som Uwe Röslers ersättare.

– Jag är superstolt över att vara här i Nordens största klubb, säger 43-åringen.

TT Text

Efter att ha lett Malmö FF till gruppseger i Europa League valde Uwe Rösler och den skånska storklubben att gå skilda vägar efter ett och ett halvt år tillsammans. Anledningen angavs vara att parterna hade olika synsätt på framtiden, vilken väg klubben skulle ta för att uppnå nya framgångar.

Nu har den tyske tränarens ersättare presenterats – och precis som medieuppgifter gjort gällande i veckan blev det Jon Dahl Tomasson.

– Jag är superstolt över att vara här i Nordens största klubb, historiskt sett, säger dansken på en presskonferens på Stadion i Malmö och tillägger:

– Jag har varit här på Stadion och sett Malmö live flera gånger, och stämningen är riktigt bra på matcherna. Det är fantastiska kulisser. Som chefstränare för den här klubben känns det väldigt bra. Det är en otroligt ambitiös klubb. Det är bara en sak som gäller och det är att vinna matcher. Det passar mig perfekt.

Den förre danske anfallsstjärnan har sedan 2016 varit assisterande till Danmarks förbundskapten Åge Hareide, även han tidigare tränare i Malmö, och haft flera tränaruppdrag i Nederländerna.

Tomasson medger att han tagit del av Hareides positiva erfarenheter då norrmannen 2014–2015 bland annat ledde Malmö till två Champions League-äventyr.

– Vi har pratat om Malmö många gånger. Han hade en fantastisk tid här med bra resultat, säger Tomasson.

Sportchefen Daniel Andersson på presskonferensen:

– Vi hade möten med många kandidater. Det har dykt upp många namn och vi har följt upp många spår. Jon har varit med i hela den här processen och det har blivit tydligare och tydligare att han var rätt namn för oss.

Många svenskar minns säkert Tomasson för sina två fullträffar mot Sverige i EM 2004, detta i det klassiska 2–2-mötet som innebar att Italien åkte ur redan i gruppspelet.

Totalt spelade han 112 landskamper och gjorde 52 mål i den danska tröjan.

Tomasson inleder sin tillsvidareanställning den 10 januari. Första tävlingsmatchen blir den 15 februari i svenska cupen hemma mot Syrianska.

Sedan väntar betydligt svårare motstånd: Wolfsburg i Europa Leagues 16-delsfinal, ett dubbelmöte som spelas den 20 och 27 februari.