Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 12:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klart-sa-blir-sveriges-grupp-i-handbolls-em/

Sport

Klart: Så blir Sveriges grupp i handbolls-EM

Sverige kommer att spela i grupp B. Arkivbild.
Sverige kommer att spela i grupp B. Arkivbild. Foto: Janerik Henriksson/TT

I december är det dags för handbolls-EM 2020 i Norge och Danmark.

Nu står det klart att Sverige stöter på tufft motstånd redan i gruppen.

– Det blev tuffast möjliga grupp, säger lagkaptenen Sabina Jacobsen.

TT Text

Sverige var sedan tidigare klart för grupp B som spelar i Fredrikshamn i Danmark.

Där ställs man mot Ryssland, Tjeckien och Spanien.

Starka Ryssland och Spanien innebär ett tufft motstånd för svenskorna redan i gruppspelet. Ryssland var i final i EM 2018 där man föll mot Frankrike.

– Det blev en väldigt tuff lottning med två motståndare som var med i semifinalspel i VM. Jag försökte på något sätt med min hjärnkraft få in Rumänien i grupp B, men det blev Ryssland istället. Ryssland känns komplett, det är ett sammansvetsat lag, sade nya förbundskaptenen Tomas Axnér i Viaplays sändning.

Spanien tog sig till final i VM i vintras, där man förlorade mot Nederländarna med 29–30.

– Om vi ska ha något att göra i den här turneringen efter gruppspelet behöver vi göra ett bra resultat mot Spanien. Tjeckien är väl på pappret ett lag vi ska slå, sade Tomas Axnér.

I mellanrundan slås grupp B ihop med grupp A som också ser tuff ut på förhand. Lagkaptenen Sabina Jacobsen tror också att det blir ett tufft gruppspel för Sverige.

– Det blev tuffast möjliga grupp. Riktigt bra lag i den gruppen, det blir nog den svåraste gruppen. Grupp A är också jättetuff. Men det var kanske vår tur att få en riktigt tuff lottning. Det är svårt att säga något om våra chanser. För man vet inte hur det kommer att se ut i december. Man vet inte vilket lag vi ställer upp med och vi har ny förbundskapten, säger hon till TT.

Sabina Jacobsen, som till vardags spelar i CSKA Moskva med flera ryska landslagsspelare, är van att möta klubbkamrater i mästerskap.

– Det här är något man blir van vid när man spelar ute i Europa, det känns inte så konstigt. Men Ryssland som lag är väldigt bra så det kommer att bli tufft.

EM-kvalet ställdes in på grund av coronapandemin och i stället gick man efter resultaten från EM 2018 när man tog fram lagen till årets mästerskap.

16 lag gör upp i mästerskapet som hålls i Norge och Danmark 3-20 december 2020. I ett pressmeddelande säger europeiska handbollsförbundets ordförande att mästerskapet är tänkt av avgöras som planerat, trots coronapandemin.

– Den rådande situationen är utmanande för alla idrotter och vi har diskuterat olika scenarion. Men vi tror på att hålla mästerskapet inför publik. Att ställa in är inte ett alternativ just nu, säger ordföranden Michael Wiederer.

Lagkaptenen Sabina Jacobsen hoppas på ett mästerskap med publik.

– Det skulle vara jättekonstigt om det inte var publik. Det är man van vid på stora mästerskap. Det skulle nog kännas lite mer som träningsmatcher. Dessutom känns ju Danmark och Norge lite som hemmaplan och publiken betyder mycket för oss.

Läs mer: 

Axnér kritisk till spelarna: ”Fysiken måste bli bättre” 

”Måste finnas utrymme för det annorlunda i landslaget” 

Ämnen i artikeln

Handboll
Handbolls-EM

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt