Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-23 06:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klartecken-for-all-tavlingsidrott-att-starta-men-utan-publik/

SPORT

Klartecken för all tävlingsidrott att starta – men utan publik

15:55. Amanda Lind, Mikael Damberg och Johan Carlson höll pressträff med anledning av förutsättningarna för idrotten.

Från och med den 14 juni får all tävlingsidrott åter dra i gång. Men det blir utan publik på läktarna.

– Beskedet vi ger i dag betyder inte att vi återgår till det normala, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Från och med den 14 juni kommer tävlingsidrott på alla nivåer att åter vara tillåtet – så länge det inte innebär folksamlingar på fler än 50 personer och att evenemangen sker utomhus. Det betyder att till exempel fotbollsmatcher kommer att spelas inför tomma läktare.

– Beskedet att tillåta idrott utan publik ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka restriktionerna, framhåller Amanda Lind.

Hon pekar på att coronakrisen långt ifrån är över och att smittspridningen är fortsatt stor i samhället.

– Begränsningen på 50 personer ligger fortfarande kvar. Det innebär att idrottsverksamheten kan dra i gång igen men utan publik. Nu vilar ett stort ansvar på idrottsrörelsen att göra det här på ett smittsäkert sätt, säger Amanda Lind.

De nuvarande rekommendationerna om att resor på över två timmar ska undvikas ligger fast. Däremot ska utövare av professionell idrott undantas från rekommendationerna. Idrottsrörelsen kommer sannolikt att ställas inför en rad gränsdragningsproblem.

– Det blir upp till Riksidrottsförbundet nu att utarbeta både allmänna riktlinjer men också vad som ska gälla för varje enskilt specialidrottsförbund. Olika idrotter har olika förutsättningar, men huvudinriktningen är tydlig: reserestriktionerna gäller, säger Amanda Lind.

För idrottsklubbarna i de stora publiksporterna innebär beskedet att publikintäkterna kommer att utebli.

– Idrotten har det väldigt tufft just nu. Men vi är fortfarande i ett extraordinärt läge där liv och hälsa går först. Vi följer utvecklingen och är beredda att återkomma med ytterligare åtgärder om det behövs, säger Amanda Lind.

Enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson är just folkhälsan ett viktigt skäl till att nu öppna upp för idrotten.

– Vi tycker att motion och idrott är en viktig del i samhället och en viktig del för hälsan. Den sammanvägda bedömningen är att så länge man undviker folksamlingar går det att bedriva idrott på ett säkert sätt, säger Johan Carlson.

Han medger att det kan bli gränsdragningsproblem men att det är en fråga i första hand för Riksidrottsförbundet att hantera.

– Riksidrottsförbundet kommer att ge stöd till sina förbund om hur man hanterar de här frågorna. Vi har ingen möjlighet att direkt arbeta mot specialförbunden, säger Johan Carlson.

Han framhåller att gränsen på 50 personer för folksamlingar kommer att ligga fast åtminstone under sommaren. Hur det blir i höst är ännu oklart.

– Frågan prövas hela tiden naturligtvis. Sen är det inte nödvändigt att öppna upp från 50 till obegränsat. Jag ser framför mig att en öppning kommer att ske successivt, säger Johan Carlson.

Allsvenskan i fotboll och all annan tävlingsidrott har fått klartecken att starta från den 14 juni.
Allsvenskan i fotboll och all annan tävlingsidrott har fått klartecken att starta från den 14 juni. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

I diskussionerna kring att starta fotbollsallsvenskan har risken för att supportrar samlas på sportbarer fått stort fokus.

Ett ämne som inrikesminister Mikael Damberg tog upp på presskonferensen.

– Vårt samhälle är fortfarande i ett allvarligt läge, och beslutet ska inte ses som en allmän lättnad i restriktioner. Det vill jag vara oerhört tydlig med, sa Mikael Damberg.

– Det kommer alltså inte vara möjligt att samlas på sportbarer, pubar eller restauranger i större utsträckning än vad som gäller i dag.

– Jag vill uppmana supportrar att även fortsättningsvis undvika att samlas i större folksamlingar och att upprätthålla restriktioner om social distansering. Ta ert ansvar och föregå med gott exempel.

Läs mer:

Johan Esk: Klyftan mellan elit och bredd har aldrig varit större

Spelprogram för dam- och herrallsvenskan dröjer

Fotbollförbundet: ”Fotbollens insats har varit avgörande”

Ridsportparet Fredricson: ”Det kändes som en utandning och en lättnad”

Friidrotten efterlyser klarare besked kring resor

Svenska proffstouren i golf redo att starta

Ämnen i artikeln

Amanda Lind
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt