Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-21 11:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klattringstavling-infors-i-vasaloppet/

Sport

Klättringstävling införs i Vasaloppet

Backen som Vasaloppsåkarna nu får klättringspoäng för om de är snabba uppför. Foto: Ulf Palm/TT

Nu får även Vasaloppet en klättringstävling. Det är långloppscupen Ski Classics, som Vasaloppet ingår i, som inför en Climb-position vid högsta punkten. 

TT Text

Den snabbaste manliga respektive kvinnliga åkaren uppför den långa uppförsbacken strax efter starten vid Berga by kommer att få poäng i långloppscupens deltävling i klättring.

Den deltävlingen infördes säsongen 2017-18. Norges Morten Eide Pedersen vann klättringstävlingen både 2017-18 och 2018-19, medan damsegrarna har varit svenskan Britta Johansson Norgren 2017-18 och norskan Astrid Øyre Slind 2018-19.

Klättringen startar cirka tre kilometer från starten, efter cirka 13 minuters åkning, och högsta punkten är 528 meter över havet.

Sedan tidigare har långloppscupen två spurtpositioner i Vasaloppet, i Mångsbodarna och i Evertsberg. Vasaloppets eget Bergspris är halvvägs i loppet, i Evertsberg, och det delas även ut sex spurtpriser.

Tv: Vasaloppet i rekordfart – nio mil på 90 sekunder