Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-24 21:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/klubbarna-i-goteborg-inte-redo-att-fylla-mastarnas-tomrum-ett-stort-bakslag/

Sport

Klubbarna i Göteborg inte redo att fylla mästarnas tomrum: ”Ett stort bakslag”

Nu är det upp till storklubbarna i Göteborg, som Örgryte och ”Blåvitt”, att ta över damsatsningen efter Göteborg FC, menar ordföranden Peter Bronsman.
Nu är det upp till storklubbarna i Göteborg, som Örgryte och ”Blåvitt”, att ta över damsatsningen efter Göteborg FC, menar ordföranden Peter Bronsman. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

Det är dags för stadens storlag att ta över damsatsningen från Göteborg FC, säger mästarklubbens ordförande Peter Bronsman.

Något som de andra lagen dock inte är redo för på långa vägar.

– Det lär ju dröja innan vi är uppe och spelar i eliten, säger IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.

Tisdagens nyhet om att svenska mästarlaget Kopparbergs/Göteborg FC lägger ner sin elitverksamhet slog ned som en bomb i fotbolls-Sverige. Beskedet påverkar hela regionen runt landets näst största stad som nu saknar damallsvensk representation.

– Jag är jättechockad. Det var ingenting man hade kunnat förutspå, säger Erika Faith som är tränare för Häckens damlag i division 2.

Rebecca Johansson, strategisk ansvarig för Örgrytes damsektion, reagerade likartat.

– Vi vill föra fotbollen i Göteborg framåt för damer, så det här är ju en jättestor förlust på så vis. Det är det verkligen. Det var chockartat, säger hon och tillägger:

– Det bästa hade varit om alla vi Göteborgsklubbar tog vårt ansvar och nätverkade och hjälpte varandra. Hjälpte spelarna framför allt, som jag tror är väldigt handfallna i det här. Det är ett stort bakslag för Göteborgsfotbollen.

Peter Bronsman, ordförande för Göteborg FC, har i ett flertal intervjuer under tisdagen försökt att förklara anledningen till det högst oväntade beslutet. Han menar att endast någon av de svenska storklubbarna, som är etablerade även på herrsidan, kan tävla på lika villkor med de stora jättarna i Champions League ute i Europa.

Till DN säger Bronsman att en sammanslagning med IFK Göteborg hade kunnat rädda klubbens existens – ett förslag som dock röstades ner på ett medlemsmöte i Blåvitt.

– Vi tittade på olika möjligheter men i slutändan valde vi och våra medlemmar att gå den organiska vägen. Vi ville lära oss damfotbollen och göra detta från grunden, säger IFK Göteborgs ordförande Mats Engström.

Bronsmans uppmaning till stadens relativt nystartade damsatsningar i Häcken (division 2), IFK Göteborg (division 3), Örgryte (division 3) och Gais (nystartat flicklag) om att redan nu ta över stafettpinnen från det nyblivna mästarlaget bemöts med skepsis.

– Vi kommer alla säkert att klättra i seriesystemet men vi har ju valt den långa vägen, så det kommer ta sin tid innan vi tar över stafettpinnen, säger Mats Engström.

Han medger att IFK Göteborgs damsatsning hade mått bra av att ha ett elitlag uppe i damallsvenskan att se upp till.

– Absolut. Jag tycker det är synd och tråkigt för Göteborg och våra unga tjejer som har sina förebilder i Kopparberg. Så det är klart att de har tjänat som ett föredöme för många.

– Men jag kan inte se in i deras beslutsprocess, det är svårt att ha synpunkter på dem utan man får respektera det här och så gör vi det bästa vi kan efter våra förutsättningar.

Erika Faith tror att det finns mer bakom Göteborg FC:s beslut än det som hittills har förklarats och kommunicerats utåt.

– Jag förstår väl utlägget, men jag kan väl inte se att något av lagen runtomkring Göteborg som de nämner är riktigt där. Platsen de lämnar kan inte fyllas, än så länge, av lagen som har startats upp och börjat kliva uppåt, säger Häckentränaren och fortsätter:

– Det känns inte riktigt som hela sanningen, även om de en gång startade som ett uppdrag för att få i gång elitfotbollen för damer i Göteborg.

Mycket talar för att Morön kommer att fylla den vakanta platsen som nu ser ut att uppstå i damallsvenskan, vilket innebär att Jitex blir Göteborgslaget som spelar på högst nivå 2021 i elitettan.

– Göteborg som stad kommer inte vara lika aktuellt för elitsatsande spelare nu, så klart. Det här kommer absolut skapa en negativ rotation, konstaterar Erika Faith.

Läs mer:

Jens Littorin: Drastiskt beslut med usel tajmning

Landslagsmålvakten: ”Otroligt besviken – kom som en chock”

Elitfotboll Dams sportchef: ”Tagen på sängen”

Kan ändå bli ett damallsvenskt lag i Göteborg

Ämnen i artikeln

GAIS
BK Häcken
Örgryte IS
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt