Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/knapp-svensk-seger-med-fem-dagar-till-em/

Sport

Knapp svensk seger med fem dagar till EM

Sveriges Jim Gottfridsson. Foto: Bildbyrån

Det är fem dagar kvar till EM-premiären.

Som tur är.

Handbollslandslaget har en del att jobba på, trots att det till slut blev seger med 28–27 mot Egypten.

TT Text

Sverige kom till spel utan viktiga pjäserna Kim Ekdahl du Rietz (halsont) och Albin Lagergren (fotkänning) och i deras frånvaro var det ett ganska blekt blågult landslag som, med bara fem dagar till EM-premiären, visade upp sig i Jönköping.

Lagergren är ensam högernia i EM-truppen och nu fick högerhänte Linus Arnesson i stället starta där i en för honom ovan roll. Det fungerade sådär. Över huvud taget dröjde det innan Sveriges anfallsspel kom i gång och när det gjorde det handlade mycket om spelmotorn Jim Gottfridsson och kantspringaren Daniel Pettersson.

Lagkapten Gottfridsson stod för flera fina framspelningar, medan Pettersson – förstaval som högersexa när Niclas Ekberg och Mattias Zachrisson missar EM – var vass i kontringsspelet.

Daniel Pettersson sköt fem mål i första halvlek, men i försvaret hade Sverige stora problem med Egypten som gick till halvtidsvila i ledning med 16–14.

– Vi har släppt in 16 mål. Det är klart att vi kan göra det bättre och det kommer bli bättre, sade mittsexan Jesper Nielsen om försvarsspelet till TV10 i paus.

Han fick rätt, även om det inte heller i andra halvlek slog gnistor om det svenska spelet. Men Sverige, som gjorde flera byten i halvtid, lyckades gneta sig i kapp till 26–26 inför slutminuterna.

Gottfridsson hittade in till Andreas Nilsson som från linjen lyckades ge Sverige ledningen för första gången i andra halvlek, men Egypten kvitterade med mindre än minuten kvar.

Då klev Linus Arnesson fram. Han, som började matchen lite trevande, sköt 28–27 när bara 15 sekunder återstod. När sedan Mikael Appelgren, som kom in i paus, räddade Egyptens slutsekundsskott var segern klar.

Sverige möter Egypten igen redan på tisdag, i ett sista genrep i Alingsås. På fredag väntar sedan EM-premiären mot Schweiz i Göteborg.