Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kommunen-bemoter-aik-bandys-kritik/

Sport

Kommunen bemöter AIK bandys kritik

Det varma klimatet gör att AIK Bandy måste spela sina kvalmatcher till elitserien i Fagersta. Foto: Sebastian Lamotte/Bildbyrån

AIK Bandy tvingas spela sina kvalmatcher till elitserien på Västansfors IP i Fagersta. Detta på grund av att hemmaarenan Bergshamra har för dålig is. Nu ger kommunen sitt svar på situationen. 

Rätta artikel

AIK Bandys hemmaarena Bergshamra är inte i tillräckligt bra skick för att det ska kunna spelas bandy på isen. En av anledningarna är klimatet. Klubbens vice ordförande Marco Engborg riktade kritik mot Solna stad för bristande stöd till AIK Bandy. 

Peter Edholm (L) är kultur- och fritidskommunalråd i Solna.

– Jag förstår deras frustration för att de inte kan spela på sin hemmaplan de här sista viktiga matcherna. Men jag tycker att stadens stöd till bandyn ligger på en lagom nivå. Solna har en otroligt stor idrottsverksamhet och har ett väldigt stort inflöde av personer som bor i andra kommuner som är på våra anläggningar. Det är både ishallar, bollhallar och fotbollsplaner inte minst. Vi måste balansera detta mot en massa andra saker, säger Peter Edholm. 

Det är också så att Solna stad ska väga in andra verksamheter för barn och ungdomar och olika idrotter ska vägas mot varandra menar Peter Edholm.

En annan anledning är att AIK Bandy blivit framgångsrika på kort tid.

– De har klättrat snabbt i seriespelet och tagit sig upp i allsvenskan och är eventuellt på väg upp till elitserien. Då skärps ju kraven så vi får verkligen fundera på hur vi ska göra framöver. 

– Vi vet att vi har utmaningar för att hålla Bergshamras is bra då det är varmt, så är det med många bandyplaner runt om i landet mot slutet av säsongen då det blir varmare.

Berghamras is ligger också på en konstgräsmatta som också kan bidra till dålig is menar Edholm. 

– Det som är lite speciellt är konstgräsmattan som på sommaren används till amerikansk fotboll. Mattan tas inte bort under vintern, vi fryser isen ovanpå gräsmattan. Skulle man ta bort mattan varje år och därmed ha mindre avstånd mellan kylslingorna och isen klarar man några plusgrader till.

Han säger att dialogen mellan klubben och Solna stad varit bra.

– Jag har träffat företrädare för AIK Bandy kring den här frågan. Framför allt har idrottsförvaltningen som har hand om idrottsplatsen en kontinuerlig dialog med klubben. Dialogen brukar vara god och konstruktiv, säger Peter Edholm. 

Peter Edholm skriver på sin blogg:

”Som kommunpolitiker i Solna har jag däremot en mängd intressen som måste vägas ihop:

- Vuxnas idrottande ska vägas emot verksamhet för barn och ungdomar.
- Satsningar som kommer elitverksamhet till del ska vägas emot breddidrott.
- Olika idrotter ska vägas mot varandra.
- Hela stödet till idrotten ska vägas mot allt annat som Solnas skattebetalares pengar ska användas till: Skolor, konstmuseum, barnomsorg, snöröjning, dricksvattenförsörjning, bibliotek, offentlig konst, socialtjänst, LSS-bostäder, avlopp, vuxenutbildning, nationaldagsfirande, äldreomsorg, vägar, nyanländas etablering, bostadsbyggande, kulturskola, brandförsvar, fritidsgårdar, och mycket annat.

Läs mer: Dags för bandykval till elitserien – då står AIK utan hemmaplan