Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 11:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kommunen-skarper-kraven-pa-solna-konstakning/

SPORT

Kommunen skärper kraven på Solna konståkning

Genrebild.
Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Solna kommun bör överväga att utestänga Solna Konståknings elitverksamhet från kommunens anläggningar om klubben fortsätter att inte leva upp till fastställda krav. Det säger kommunalrådet Peter Edholm (L) efter att kultur- och fritidsnämnden slagit fast att konståkningsklubben måste ha en ”barnombudsman” på isen.

För ett år sedan fattade Svenska konståkningsförbundet beslut om Solna Konståkning ska ha att ett särskilt ”åkarombud” på plats under träningar för att trygga idrottsmiljön för klubbens elitåkare.

I förra veckan visade SVT:s Uppdrag granskning att klubben inte lever upp till kravet.

Nu agerar Solna kommun, vilket SVT var först med att berätta. Vid kultur- och fritidsnämndens sammanträde beslutades att kommunens företrädare vid bokning av halltider ska komma överens med med föreningen om hur man ska leva upp till kravet på en ”barnombudsman på isen”. Man ska också genomföra stickprov för att se till att klubben inte på nytt bryter mot det som bestämts.

Kommunalrådet Peter Edholm har efter att han larmats om att unga konståkare behandlats illa varit drivande för en säkrare träningsmiljö inom Solna konståkning och skriver om frågan på sin blogg. Han menar att om klubben inte lever upp till det beslut som nu fattats måste kommunen agera hårdare.

– I så fall står Liberalerna redo att föreslå skapare åtgärder. Vi menar att Solna Stad i nästa steg måste överväga att stänga elitverksamheten helt ute från stadens ishallar, säger Edholm.

Liberalerna, som är i opposition i kommunen, ville gå längre redan nu och föreslog att det skulle införas tvingande åtgärder för klubben. Edholm är bland annat besviken på att ett förslag till formulering om att ”åkarombudet” ska vara ”en person med tydligt uppdrag att se till barnens bästa och som inte får ha koppling till eller liera sig med tränarna” har tagits bort i beslutet.

DN har i flera artiklar beskrivit problemen inom Solna konståkning, där bland annat klubbens elittränare kritiserats. I fjol kom en extern utredare med förslag kring hur träningsmiljön ska kunna förbättras.

I Uppdrag gransknings program försvarar Solna konståknings ordförande Hanna Karlsson att klubben inte hade åkarombud på plats när SVT var på plats.

– Vi har ingen möjlighet att ha åkarombud på plats vid varje enskild träning, säger Karlsson och förklarar att verksamheten ”fungerar jättebra” utan.

DN har sökt Hanna Karlsson för en kommentar till kommunens beslut. Till SVT säger hon att hon inte vill uttala sig förrän klubben haft en dialog med kommunen.