Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kompisarna sporrar varandra i bassängen

Kaffe med dopp. Sarah Sjöström och Michelle Coleman är inte bara träningskompisar utan även goda vänner utanför simningen.
Kaffe med dopp. Sarah Sjöström och Michelle Coleman är inte bara träningskompisar utan även goda vänner utanför simningen. Foto: Jonas Lindkvist

Vardagen är här.

Sarah Sjöström är tillbaka i full träning och hon har fått efterlängtat sällskap i bassängen. Träningskompisen Michelle Coleman är hemma i Sverige igen.

– ”Micha” och jag har varit vänner länge och jag har saknat henne, säger Sarah Sjöström.

Med start på lördag tävlar Sarah Sjöström och Michelle Coleman på hemmaplan mot några av Europas bästa simmare.

– ”Micha” och jag har ett liknande upplägg. Hon satsar visserligen mest på 200 fritt men jag kör fortfarande lite av den träningen för att orka 100 meter fjäril, säger Sarah Sjöström om träningskompisen Michelle Coleman.

Michelle Coleman har tillbringade årets första månader i Australien. I förra veckan återvände hon dock till Sverige och började träna med NEC-gruppen på Eriksdalsbadet.

– Det är skönt att hon är tillbaka. På eftermiddagsträningarna har det tidigare oftast bara varit jag och killarna. Även om jag tycker om dem är det kul att ha sällskap i bastun efter träningen och att ha någon att snacka med, säger Sarah Sjöström.

– Det som är så härligt med Sarah är att hon inte bara är min träningskompis utan också en av mina bästa vänner, säger Michelle Coleman.

Foto: Jonas Lindkvist

Sarah Sjöström och Michelle Coleman är tillsammans med bröstsimmaren Jennie Johansson de största svenska hoppen i de internationella simtävlingarna Swim Open – som avgörs lördag till tisdag på Eriksdalsbadet i Stockholm.

Tävlingarna är VM-kval för de svenska simmarna och några av Europas bästa simmare kommer att vara på plats för att utmana svenskhoppen.

För Sarah Sjöström är tävlingarna också en test på hur hennes nya frisimsteknik fungerar.

De senaste veckorna har hon och nye tränaren Johan Wallberg jobbat med att förlänga hennes armtag.

– På 50 meter fritt kommer det numera att se något annorlunda ut när jag är i vattnet. Den nya tekniken är lite Floren Manadou-inspirerad (OS-medaljör på 50 fritt) skulle man kunna säga, berättar Sarah Sjöström.

– I början var det ovant men nu känns det riktigt bra och sitter mer av sig själv. Det ska bli spännande att se hur tekniken fungerar i tävlingssituationer.

Efter framgångarna i Rio gav OS-guldmedaljören Sarah Sjöström gav sig själv en lugn höst och vinter.

– Det var skönt att få tid till andra saker, säger Sarah Sjöström.

Nu är dock den lugna perioden över.

Sarah tränar åter igen med NEC-gruppen på Eriksdalsbadet under ledning av nye huvudansvarige Johan Wallberg.

Är du uppe i din normala träningsdos nu?

– Träningsvolymen är kanske inte riktigt lika stor som vanligt men det beror främst på att vi inte ha varit i väg på något träningsläger i år. Det brukar vara under lägerna som man ökar volymen rejält.

Swim Open i Eriksdalsbadet blir Sarah Sjöströms andra tävling för året. I slutet av januari tävlade hon i Luxemburg. Där simmade hon bland annat 50 meter fritt på 24.01 vilket bara vara tre hundradelar från hennes eget personliga rekord.

Foto: Jonas Lindkvist

När 50 meter fritt avgörs i Eriksdalsbadet kommer Sarah Sjöström att ställas mot OS-guldmedaljören på distansen danskan Pernille Blume.

– Det är riktigt roligt att hon kommer hit. Förra helgen simmade hon snabbt i en tävling hemma i Danmark så hon verkar vara i bra form, säger Sarah Sjöström.

Utöver 50 fritt kommer Sarah Sjöström under tävlingsdagarna i Stockholm också att simma 100 fritt samt 50 och 100 meter fjäril. Det är också de fyra distanser hon kommer att simma i sommarens VM i Budapest.

– Dagarna före en tävling känns det alltid som man tappat känslan i vattnet och börjar fundera över hur det ska gå, säger Sarah Sjöström med ett kort skratt.

– Men på träningarna har det känts väldigt bra på 50 fritt och 50 fjäril. Hur länge jag håller på 100 fjäril och 100 fritt vet jag däremot inte om jag ska vara ärlig. 100 fjäril brukar i och för sig gå av sig själv men 100 fritt är en annan sak. Helst av allt hade jag haft 100 fritt första dagen och inte sista dagen men jag försöker tänka positivt att jag har krafter kvar då också.

Till viss del kan krafterna också påverkas av att Sarah kände sig något krasslig på fredagen – inget allvarligt men likväl en osäkerhetsfaktor som kan förändra planerna.

Satsningen på 200 meter frisim – där Sarah Sjöström tog OS-silver – är nu över.

På den distansen är det i stället Michelle Coleman som är det största svenska hoppet såväl i Swim Open som i VM.

OS-sjuan Coleman toppar för närvarande världsårsbästarankningen på 200 meter frisim med tiden 1.55,98.

– Planen är att det ska gå ännu snabbare under Swim Open, säger Michelle Coleman.

Foton i texten: Jonas Lindkvist

Fakta/ Coleman och Sjöström

Namn: Sarah Sjöström

Född: 17 augusti 1993

Klubb: Södertörns simsällskap

Simsätt: Frisim och fjärilsim

Tränar för: Johan Wallberg

Namn: Michelle Coleman

Född: 31 oktober 1993

Klubb: Spårvägen simförening

Simsätt: Frisim och ryggsim

Mästerskapsmedaljer som Coleman och Sjöström har tagit tillsammans: VM-silver 4x100 meter medley 2015, EM-guld 4x100 meter frisim 2014, EM-silver 4x200 meter frisim 2014, EM-silver 4x100 meter medley 2014, EM-silver 4x100 meter frisim 2014