Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/konstakningsforbundet-tillsatter-extern-utredning-efter-larm-fran-akare/

Sport

Konståkningsförbundet tillsätter extern utredning efter larm från åkare

Unga konståkare har berättat om vikthets, utskällningar och press att träna trots skador. Foto: Jonas Lindkvist

Svenska konståkningsförbundet tillsätter en extern utredning om klimatet och träningsmiljön för unga åkare.

Detta efter flera vittnesmål om missförhållanden.

– Det känns som vi måste göra om och göra rätt, säger förbundsordföranden Katarina Henriksson. 

DN skrev i helgen om hur sex unga konståkare – samtliga på landslags- eller juniorlandslagsnivå – har lämnat Solna konståkning. 

Åkarna berättade om utskällningar, vikthets och en press att träna skadade – från en tränare som även är landslagstränare. 

Flera åkare och deras föräldrar ska ha vänt sig till Svenska konståkningsförbundet men inte fått gehör. Och till DN sade Stockholms konståkningsförbunds ordförande Peter Nordahl att vittnesmålen bara var ”toppen av ett isberg”.

– Svensk konståknings problem är att vi har en maktstruktur som inte är sund.

Nu har Svenska konståkningsförbundet beslutat att tillsätta en extern utredning om helheten kring värdegrundsarbete och träningsmiljö. 

Exakt vem som ska utföra granskningen och hur är ännu inte spikat. 

– Men vi måste se var det faktiskt brister, säger förbundsordföranden Katarina Henriksson.

Henriksson sade förra veckan att hon inte ser problematiken, så som den har beskrivits i Solna, som utbredd i sporten. Nu säger hon:

– Jag hoppas att det inte är ett så utbrett problem men det är därför vi vill göra en extern utredning för att se hur stora de här problemen är.

Hon fortsätter:

– Vi har en uppförandekod och en värdegrund som vi ska leva efter och har tagit fram material kring hur man ska jobba med barn och unga på rätt sätt. Men det har blivit en kommunikationslucka som vi har blivit mer medveta om nu.

– Vi försöker få ut det här i föreningarna och distrikten. Men det känns som vi måste göra om och göra rätt. Det måste ju efterlevas också, och det är kanske där det inte har fungerat hela vägen ut. 

Vilket ansvar har du?

– Jag tycker att hela den här debatten är ett vuxenansvar. Men sen är det så klart en besvikelse att sitta som ordförande och känna att vi jobbar med de här frågorna men att det når inte fram så att vi kan ha trygga idrottsmiljöer för barn och unga.

18-åriga Alessia Hägg är före detta juniorlandlagsåkare och en av dem som öppet har kritiserat konståkningens kultur. 

– Jag tror att det här är jätteutbrett, säger Hägg.

– Det är jättebra att förbundet nu tar ansvar och verkligen erkänner att det är ett problem som måste utredas. Det är första steget.

Vad förväntar du dig av utredningen?

– Jag förväntar mig att det är någon utifrån som kommer att utföra den, som inte har makt inom förbundet eller någon ställning i konståkningen.

Johan Fyrberg, som är Riksidrottsförbundets (RF:s) avdelningschef för så kallat SF-stöd (specialidrottsförbundets stöd), säger att RF stödjer att konståkningsförbundet ”tar ett helhetsgrepp”.

Om de vittnesmål som unga konståkare har lämnat fortsätter Fyrberg:

– Det har framkommit en bild av att konståkningsförbundet å ena sidan har en utvecklad uppförandekod och vissa strukturer kring hur man jobbar med de här frågorna – men att det å andra sidan verkar finnas en diskrepans mellan det och vad som faktiskt tillämpas. 

Det specifika ärende i Solna som DN har skrivit om kommer att utredas av Svenska konståkningsförbundets etik- och disciplinnämnd. 

Läs mer:

Expert om riskerna med osund träning: ”Kroppen kan helt slås ut” 

Konståkningsförbundets ordförande: ”Vi borde ha gjort mer”