Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 19:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kontaktsporter-okar-risk-for-smitta/

SPORT

Kontaktsporter ökar risk för smitta

Fysiska sporter som brottning ökar risken för att smittas.
Fysiska sporter som brottning ökar risken för att smittas. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

Att delta i kontaktsporter som brottning, handboll och basket ökar risken för att bli smittad av det nya coronaviruset, enligt SOK:s läkare Per Andersson.

– Har man en infekterad brottare är risken betydligt högre att droppen med viruspartiklar flyttar sig till den man brottas med, säger han.

Ett flertal idrottare har smittats av det nya coronaviruset. Däribland fotbollsspelarna Daniele Rugani (Juventus) och Callum Hudson Odoi (Chelsea).

Hur sannolikt det är att smittan skulle kunna överföras från en idrottare till en annan i samband träning eller tävling beror på hur kontaktsökande sporten är, säger Per Andersson.

– Om du tänker dig längdskidåkning i skogen där du är själv, jämfört med att stå på en brottarmatta i två timmar så har du olika risker, säger läkaren.

I kategorin kontaktsporter kan bland andra brottning, handboll och basket räknas in.

– Det är samma anledning som att barn smittar så mycket. Vi är betydligt närmare våra yngsta barn än vi är med våra kollegor, därför är riskerna att bli smittad av barn högre, säger han.

Per Andersson beskriver sättet Covid-19 smittar på som en droppsmitta.

– Om jag är smittad, nyser i handen, öppnar en dörr och du kommer och öppnar samma dörr får du droppen som innehåller viruspartiklarna på din hand. Vi brukar vidröra ansiktet ungefär sju gånger per timme så då kommer den här droppen med viruspartiklarna på slemhinnan. Det är så det smittar.

– Det är inte att de här viruspartiklarna flyger långa distanser utan det är det som är själva droppsmittan. Har man en infekterad brottare är risken betydligt högre att droppen med viruspartiklar flyttar sig till den man brottas med.

Finns det några risker för simmare att smittas i en bassäng?

– Jag kan inte med säkerhet säga, men jag skulle tro att det är osannolikt att partiklarna lever i klorerat vatten, däremot omklädningsrummet, där är det stor risk för droppsmitta. Där behöver vi vara noggranna.

Coronaviruset sätter OS-satsning på prov: ”Just nu tränar vi inte brottning alls”

Ämnen i artikeln

Brottning
Fotboll
Handboll
Basket
Simning

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt