Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 12:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kontraktslos-i-budapest-krisen-satte-stopp-for-aventyret/

Sport

Kontraktslös i Budapest – krisen satte stopp för äventyret

Varje vardag promenerar Jens Brändström minst två timmar längs med Donau.
Varje vardag promenerar Jens Brändström minst två timmar längs med Donau. Foto: Privat

Jens Brändström sökte ett äventyr för att utvecklas som hockeytränare.

Det gjorde att han hamnade i Budapest.

När coronakrisen kom tog äventyret en drastisk vändning.

All hockey i Ungern ställdes in, hans lag HK Budapest finns inte längre kvar och hans kontrakt med klubben bröts i förtid.

– Självklart var det tuffa besked att få, säger Brändström.

I väntan på vad som ska bli nästa steg i hans tränarkarriär är Jens Brändström kvar i den ungerska huvudstaden. 

När DN når honom per telefon sitter han och dricker sitt morgonkaffe – eller snarare förmiddagskaffe – på balkongen i ett soligt och varmt Budapest.

– Numera blir det lätt lite för sena kvällar, vilket i sin tur leder till att man sover lite för länge på mornarna. Man har blivit tonåring på nytt, säger 38-årige Jens Brändström med ett skratt.

– Men när man inte har några tider att passa, eller saker planerade som man ska göra, är det enkelt att vända på dygnet.

Under sin tioåriga tränarkarriär har Jens Brändström tränat såväl dam- som herrlag. Han har bland annat varit tränare för Linköpings SDHL-lag, och förra säsongen tränade han division I-laget Lindlöven.

– Jag har höga ambitioner, och efter förra säsongen kände jag att det var dags för ett äventyr för att se om det går att göra en tränarkarriär även utanför Sverige, berättar Jens.

När han blev erbjuden att träna HK Budapests juniorlag – samt ett universitetslag som ingick i samma träningsgrupp – och de ekonomiska förutsättningarna var okej tackade han ja.

Tillsammans med hustrun Malin lämnade Jens Sverige och flyttade till Ungern.

– Målet var att försöka göra ett sådant bra jobb att det så småningom skulle leda vidare till andra uppdrag.

– Men att det skulle gå så snabbt som det gjorde hade jag aldrig trott.

Redan i slutet av oktober uppgraderades nämligen Brändström från juniortränare till huvudtränare för HK Budapest lag i Ersteligan, den högsta seniorligan i Ungern.

Bild 1 av 2 Jens Brändström intervjuas efter en match med sitt lag HK Budapest. Nästa säsong kommer klubben inte att finnas kvar i samma form.
Foto: Somogyi Viktor
Bild 2 av 2 Assisterande tränaren Niko Suoraniemi och Jens Brändström i samband med en match med HK Budapest.
Foto: Somogyi Viktor

Laget hade haft en tuff säsongsstart, vilket gjorde att klubbledningen tog beslutet att sparka den tidigare tränaren och göra 38-åringen från Sverige till ny huvudtränare.

För Jens del blev det startskottet för några roliga hockeymånader där hans lag spelade allt bättre och bättre.

Men inom loppet av bara några veckor kom allt att förändras.

I mitten av mars kom beskedet att all hockey i Ungern var inställd på grund av det nya coronaviruset. Strax före det beskedet hade Jens Brändström dessutom fått veta att HK Budapest den kommande säsongen inte skulle finnas kvar i samma form. Klubben hade nämligen beslutat att lämna över sin plats i ligan till en annan klubb.

– Vad jag har förstått var det en ekonomisk fråga, men jag har inte hela bilden, berättar Jens Brändström.

– Jag såg en stor potential i laget, och såg fram emot att få sätta min prägel på laget den kommande säsongen, så det känns tråkigt att det slutade på det här sättet.

Funderade ni då på att åka hem till Sverige?

– Nej, jag hade kontrakt till den sista maj och hade inga planer på att fara hem innan kontraktet hade gått ut.

– Visserligen fanns inte mitt lag längre kvar, men planen var att jag under resten av kontraktstiden skulle hjälpa juniortränarna med uppföljning av säsongen och planera sommarträningen. 

Kontraktet med klubben HK Budapest har brutits, men Jens Brändström bor fortfarande kvar i den ungerska huvudstaden.
Kontraktet med klubben HK Budapest har brutits, men Jens Brändström bor fortfarande kvar i den ungerska huvudstaden. Foto: Privat

Men än en gång kom livet att ta en oväntad vändning. 

– En dag blev jag kallad till ett möte där jag fick beskedet att på grund av coronakrisen skulle våra kontrakt brytas med omedelbar verkan. Något som innebar att jag i princip bara fick lön till och med den dagen som det mötet var. 

– Med tanke på att det var nästan två och en halv månad kvar av kontraktet var det ett tufft besked att få.

– Men i och med att min fru Malin har jobb här i Budapest kunde vi ju inte bara packa ihop och åka tillbaka till Sverige. När vi flyttade hit sa vi dessutom upp vår lägenhet så hade vi flyttat hem hade vi fått bo hos släktingar eller vänner.

– Därför gjorde jag och klubben en överenskommelse som innebär att de står för min lägenhet under den tiden som kontraktet skulle ha gällt. Vill vi kan vi dessutom bo kvar i den ytterligare en tid om vi väljer att stanna kvar här även under sommaren.

Hur ser dina planer för nästa säsong ut?

– Jag har valt att satsa stenhårt på det här yrket, då får man hantera att oväntade saker händer. Alla branscher har det tufft nu, hockeyn är inget undantag, men även om inget är klart känner jag mig ganska lugn.

– Det är klart att jag har funderat över om jag borde tacka ja till något som jag visserligen inte brinner för men som innebär en trygghet, men jag har bestämt mig för att hålla fast vid min plan. Skulle jag ta ett hockeyjobb som jag inte känner mig fullt motiverad inför tror jag inte det blir bra för någon part.

– Så jag försöker ta hjälp av de kontakter som jag har, och har också hjälp av en agent. Tidigare har jag som regel varit huvudtränare, något som gör att många tror att det bara är den typen av jobb som jag är intresserad av. Men ett jobb som assisterande coach i hockeyallsvenskan eller i motsvarande liga utomlands skulle absolut vara intressant. Det pågår en del samtal som jag hoppas att det ska komma något bra ur.

Samtidigt som hustrun Malin jobbar försöker Jens sysselsätta sig i en stad där det mesta är stängt.

– Jag försöker hålla fast vid vissa rutiner – åtminstone under veckorna. Så när jag har druckit morgonkaffet tar jag en promenad på minst två timmar. Ofta går jag längs med Donau. Utsikten där är fantastisk. Den går det inte att tröttna på.

– Efter promenaden blir det lunch, och sedan försöker jag ägna lite tid åt att förkovra mig i ledarskap för att bli en bättre hockeytränare. Bland annat är jag med i ett mentorprogram där NHL-coacher delar med sig av sina kunskaper.

– Jag lyssnar även på föredag om ledarskap som inte är direkt kopplade till idrott eftersom jag tror att man har stor nytta av det.

Träningsrutinerna är viktiga för att hålla struktur i tillvaron under coronakrisen.
Träningsrutinerna är viktiga för att hålla struktur i tillvaron under coronakrisen. Foto: Privat

– Jag har också använt den här tiden till att revidera min egen spelidé, sättet att träna, hur man bäst följer upp matcherna statistiskt och så vidare för att vara ännu bättre förberedd inför nästa jobb.

– Men jag ska inte säga något annat än att det stundtals är långtråkigt. Budapest är en otroligt vacker stad, men i och med att allt är stängt finns det ingenting att göra. Nu har jag hört att det i nästa vecka ska bli vissa lättnader, men fram tills dess blir det mycket tid på balkongen.

Jens Brändström skrattar på nytt till innan han fortsätter:

– Och så kollar jag en hel del på trav. Med andra ord går det ingen nöd på mig. Det finns de som har det betydligt tuffare.

Middag på balkongen. Med Corona som passande dryck.
Middag på balkongen. Med Corona som passande dryck. Foto: Privat

Läs om fler sportsvenskar utomlands i coronatider:

Simmarens testosteron störtdök: ”Samma kapacitet som en 85-åring”

Golfproffset tränar i vardagsrummet: ”Jag är lyckligt lottad” 

Anna Nordqvist: ”Känns som jag fått tid att bygga upp kroppen igen”