Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 13:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kontroversiell-nfl-spelare-fortsatt-kontraktslos/

SPORT

Kontroversiell NFL-spelare fortsatt kontraktslös

Människor demonstrerade till Colin Kaepernicks stöd utanför NFL:s högkvarter i New York den 23 augusti.
Människor demonstrerade till Colin Kaepernicks stöd utanför NFL:s högkvarter i New York den 23 augusti. Foto: Drew Angerer/AFP

Amerikansk fotboll-spelaren Colin Kaepernick väckte internationell uppmärksamhet när han för ett år sedan vägrade stå under nationalsången i protest mot strukturell diskriminering. Sedan dess har USA skakats av rasistiska strömningar och Kaepernick står utan kontrakt med bara två dagar till säsongspremiären.

– I nästan ett helt år har Colin Kaepernick pratat om rasism och ojämlikhet och det var som att masken slets av vid kravallerna i Charlottesville. Folk såg på och tänkte ”Herregud, Kaepernick har rätt”, säger sociologen Harry Edwards, mannen bakom de antirasistiska medborgarrättsprotesterna vid sommar-OS 1968, till Politico.

När Colin Kaepernicks San Francisco 49ers mötte Green Bay Packers i en träningsmatch förra sommaren valde quarterbacken att inte stå upp under nationalsången. Valet att frångå den föreskrivna traditionen, förklarade han efteråt, gjorde han för att han ”tänker inte stå upp och visa stolthet för ett land som förtrycker svarta och andra icke-vita människor”.

Läs mer: Sportens Black Power-ikon hyllar antirasistisk gest

Colin Kaepernick under sin protest flankerad av sympatiserande lagkamraterna Eli Harold och Eric Reid.
Colin Kaepernick under sin protest flankerad av sympatiserande lagkamraterna Eli Harold och Eric Reid. Foto: Marcio Jose Sanchez/AP


Colin Kaepernick i sin rasismprotest flankerad av sympatiserande lagkamraterna Eli Harold och Eric Reid. Foto: Marcio José Sanchez/AP

Tilltaget fick stort stöd från andra aktiva och före detta idrottsstjärnor, liksom från en rad politiker inklusive dåvarande presidenten Barack Obama. Men kritiken var minst lika stor med allt från invändningar som att politik och idrott inte hör ihop till att Kaepernick skulle ha gett uttryck för så kallad omvänd rasism.

Läs mer: Fotbollsstjärna senast att visa stöd till Kaepernick

Trump, som Kaepernick kallat ”öppet rasistisk”, har föreslagit att 29-åringen lämnar USA om landet inte passar och omfamnat uppgiften om att den tidigare stjärnan är fortsatt kontraktslös för att NFL-lagen är rädda för presidentens karakteristiska Twitterattacker. Under hans drygt sju månader i Vita huset har rasistiska, även nazistiska, organisationer vädrat morgonluft och mobiliserat flera protester som mött antinazistiska motdemonstranter i samband med avlägsnanden av diverse sydstatsmonument.

Läs mer: NFL-lagen nobbar stjärnan som knäböjde mot rasism

Det finns idrottsliga argument för att inte värva Kaeperninck, det vill säga att han efter sex raka NFL-säsonger inte skulle vara tillräckligt bra för något av de 32 lagen. Å andra sidan har lag under säsongsvilan värvat quarterbackar som var bänkade hela förra året och Kaepernicks fjolårsstatistik är bättre än arton andra kontrakterade spelare i samma position, enligt Washington Posts statistiska genomgång.

Ämnen i artikeln

Rasism

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt