Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/korda-hetaste-familjen-i-sportvarlden/

Sport

Korda – hetaste familjen i sportvärlden

Systrarna Nelly, till vänster, och Jessica Korda är två av världens bästa golfspelare. Lillebror Sebastian Korda är en stor framtidsman i tennis. Och föräldrarna, Petr och Regina, var världsstjärnor i tennis på 1990-talet.
Systrarna Nelly, till vänster, och Jessica Korda är två av världens bästa golfspelare. Lillebror Sebastian Korda är en stor framtidsman i tennis. Och föräldrarna, Petr och Regina, var världsstjärnor i tennis på 1990-talet. Foto: AP och Alamy

Är detta världens bästa idrottsfamilj? Ja, det anser man i alla fall i golf- och tenniskretsar.

Alla fem medlemmarna i familjen Korda hör hemma i världseliten, eller har gjort det.

Rötterna finns i Tjeckien. Men de bor i Florida och är amerikanska medborgare. Och nu ska ”supersystrarna” tävla mot Annika Sörenstam.

– Annika har fortfarande ett stort golfspel i sig, säger världsfyran Nelly Korda till LPGA-tourens hemsida.

Petr Korda från Prag var världstvåa i tennis 1998. Han vann Australian Open det året och gick till final i Franska öppna 1992.

Tjecken, 53 år fyllda, tog tio singeltitlar på touren och tio titlar även i dubbel, bland annat i par med Stefan Edberg i Australian Open 1996.

Karriären solkas av att Petr Korda testade positivt för dopning under Wimbledon 1998. Han påstod sig vara oskyldig och inte ha en aning om hur han fått i sig den anabola steroiden nandrolon. Han blev avstängd i ett år men slutade tävla strax därefter.

Även Petrs fru Regina Kordová, född Rajchrtová, nådde världseliten i tennis, rankad 26:a våren 1991.

2008 flyttade familjen till Bradenton i Florida, USA. Där har döttrarna Jessica och Nelly etablerat sig som två av världens bästa golfspelare med siktet inställt på majortitlar.

Lillebror Sebastian Korda valde tennisen och är precis som systrarna en extrem bollbegåvning. 20-åringen gick till final i ATP-turneringen i Delray Beach i januari, har vunnit två challengertävlingar nyligen och klättrat till 88:e plats på världsrankningen.

Sebastian Korda, högerhänt till skillnad från pappa Petr, gick dessutom till åttondelsfinal som kvalspelare i Franska öppna i fjol. Efter några imponerande segrar blev han utslagen av mästaren Rafael Nadal. ”Sebi” har länge haft Nadal som idol och har döpt sin katt till ”Rafa”.

– ”Sebi” är familjens största idrottstyp. Han är starkare och mer atletisk än vad pappa var, säger systrarna Jessica och Nelly Korda till ATP-tourens hemsida.

Nelly och Jessica Korda i LPGA-golfen i Florida för en månad sedan. Jessica vann tävlingen efter bland annat en rond på 60 slag.
Nelly och Jessica Korda i LPGA-golfen i Florida för en månad sedan. Jessica vann tävlingen efter bland annat en rond på 60 slag. Foto: Phelan M. Ebenhack/AP

Golfsystrarna är trots allt familjens klart lysande stjärnor. Nelly Korda, 22 år, är världsfyra och bästa amerikanska efter att ha varit världstvåa nyligen. Jessica Korda, 27, är rankad 17 men toppar årets penningliga på LPGA-touren efter att ha vunnit premiärtävlingen i Lake Buena Vista i januari, då Nelly kom trea.

Även Annika Sörenstam, som gör tillfällig LPGA-comeback i Orlando på torsdag, var med den veckan fast då som amatör i pro-am-tävlingen. Då gick det inte särskilt bra för den förra svenska världsettan, men Nelly Korda var ändå imponerad efter att ha spelat en rond med 50-åringen.

Annikas känsla runt greenerna, det var lite surrealistiskt faktiskt. Att det fortfarande går att vara konkurrenskraftig vid den åldern.

– Det var riktigt coolt, helt ärligt. Annika har det fortfarande i sig. Hennes känsla runt greenerna, det var lite surrealistiskt faktiskt. Att det fortfarande går att vara konkurrenskraftig vid den åldern… men har man en gång spelat på toppnivå så sitter det kvar, säger Nelly Korda till LPGA.com.

Nelly har tre LPGA-titlar och fyra topp-10-placeringar i majors, medan Jessica Korda har sju topp-10 i majors och sex LPGA-titlar.

Tennis- och golftourerna pågår på olika håll i världen. Syskonen Korda menar att den enda fördelen med pandemin är att de har kunnat ses och umgås oftare än vanligt hemma i Florida.

– Vi håller kontakt varje dag och ger varandra råd. Nelly och Jessica hjälper mig väldigt mycket, säger Sebastian Korda till ATP-touren om sina systrar och två största supportrar.

Läs mer: Jessica Korda gick på 60 slag

Läs mer: Förbundskaptenen tror inte på Sörenstam

Ämnen i artikeln

Tennis
Golf

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt