Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

”Korruption av en helt annan dimension”

Fyra frågor till DN:s Jens Littorin om livstidsavstängningarna av topparna i Internationella friidrottsförbundet (IAAF).

Vad handlar det här om?

– Utredningen från IAAF:s etiska kommitté bekräftar den skandalösa bild som tecknades av Wada, den internationella antidopningsbyrån, i en rapport i november. Papa Massata Diack, son till den tidigare IAAF-ordföranden Lamine Diack, har tillsammans med förbundets chefsjurist, Habibi Cissé, och Gabriel Dollé, IAAF:s antidopningschef, saboterat antidopningsarbetet och idkat utpressning mot ryska friidrottare. Samtidigt har det ryska förbundet systematiskt dopat friidrottare och sett till att sopa igen spåren kring positiva tester. Den etiska kommittén skriver att vidden av myglet inte nog kan överdrivas.

Dopningskandalerna är många genom åren, men det här är korruption av en helt annan dimension med ledningen för ett av världens mäktigaste idrottsförbund inblandat. Det är svårt att påminna sig ett mer skamlöst fusk inom idrottens värld.

En av de som får livstids avstängning är Valentin Balachnitjev. Vem är han?

– Han har varit ordförande i ryska förbundet, men också kassör i IAAF. Det är en av friidrottens ledande personer de senaste decennierna.

Betyder dagens besked att förre ordföranden Lamine Diack, som avgick i somras, inte anses skyldig?

– Han är inte direkt kopplad till de anklagelser som beskrivs i etiska kommitténs rapport. Däremot utreds han av fransk polis för att ha tagit emot miljoner i mutor. Det kan mycket väl bli så att han straffas.

Framkommer det något mer anmärkningsvärt i rapporten?

– Kommittén skriver att det mut- och utpressningssystem som fanns i Ryssland också möjligen kan ha funnits i länder som Marocko och Turkiet. Den 14 januari presenterar Wada andra delen av sin omfattande undersökning. Mycket talar för att man då avslöjar fler skandaler, kanske inte bara inom friidrotten.