Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 15:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/korttidspermitteringar-kan-bli-raddningen-for-klubbar-sa-fungerar-systemet/

Sport

Korttidspermitteringar kan bli räddningen för klubbar – så fungerar systemet

IFK Göteborgs anfallare Robin Söder under en träning förra veckan. Nu korttidspermitteras spelarna i klubbens A-trupp.
IFK Göteborgs anfallare Robin Söder under en träning förra veckan. Nu korttidspermitteras spelarna i klubbens A-trupp. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Ett nytt avtal gör det möjligt för elitklubbar i fotboll, ishockey och handboll att korttidspermittera spelare. 

För klubbarna innebär det stora kostnadsminskningar – men lönesänkningen för spelarna blir inte särskilt kännbar.

Under onsdagen presenterade Arbetsgivaralliansen och fackförbundet Unionen ett nytt avtal som gör det möjligt att permittera spelare och ledare som är anställda under tidsbegränsade kontrakt.

Därefter väntade en mötesfylld dag för både klubbar och centrala organisationer.

– Vi har med hjälp av Arbetsgivaralliansen informerat samtliga klubbar. Sedan är det upp till varje klubb hur de hanterar den informationen, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin. 

Arbetsgivaralliansen företräder klubbarna och Unionen spelarna.

Tidigare har AIK Fotboll meddelat att de korttidspermitterar spelare och övriga anställda inom klubben. Nu följer bland andra allsvenska IFK Göteborg, damallsvenska Rosengård och SHL-klubben Malmö efter. Även Djurgården Hockey för diskussioner om korttidspermitteringar.

En korttidspermittering innebär att en anställd under en tidsbegränsad period går ner i arbetstid men behåller huvuddelen av sin lön.

– En anställd som går ner 60 procent i arbetstid får behålla 92,5 procent av sin hela sin lön. Arbetsgivaren får samtidigt en kostnadsminskning för den anställde upp till en lönekostnad om 44.000 kronor, säger Patrik Möllerström, handläggare på Tillväxtverket, den myndighet som beviljar stödet.

Möllerström ger ett räkneexempel:

• Statens stöd till arbetsgivaren för till exempel en hockeyspelare med 60.000 kronor i månadslön som går ner 60 procent i arbetstid genom korttidspermittering blir 26 030 kr. Hockeyspelaren själv går ner i lön från 60.000 till 55.500 kronor.

– Detta är dock ett exempel utifrån dagens bästa vetande, då lagen inte ens är antagen än, tillägger Möllerström.

På sin webbplats meddelade IFK Göteborg under onsdagseftermiddagen att klubben fattat beslut om korttidspermitteringar:

”IFK Göteborg inför från 1 april en korttidspermittering för all anställd personal i olika omfattning. Åtgärden har varit en självklarhet för alla inblandade parter – såväl ledning som personal och våra fackliga företrädare. Alla vill bidra för att klubben ska klara den extremt tuffa period vi har framför oss”, skriver klubbdirektören Max Markusson.

Även damallsvenska mästarlaget Rosengård och SHL-laget Malmö Redhawks har valt att permittera spelare och fler klubbar för diskussioner om att införa åtgärden. En av dessa är Djurgården hockey.

– Vi håller på att diskutera om och hur vi ska göra i den här frågan. Det handlar i så fall om hela klubbens organisation, säger klubbens vd Jenny Silfverstrand.  

Läs mer: Tillväxtverket väntar stort sug efter nya miljardstödet