Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-12 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/korvkransar-toapapper-och-oanvanda-sagar-vinterstjarnorna-om-sina-mest-udda-priser/

Sport

Korvkransar, toapapper och oanvända sågar – vinterstjärnorna om sina mest udda priser

Anna Swenn Larsson, Ida Dannewitz och Emelie Wikström med falukorvar runt halsen efter SM-tävlingen i parallellslalom i Bollnäs 2017. Foto: Andreas L Eriksson/bildbyrån

På lördagen kan amerikanska stjärnan Mikaela Shiffrin vinna karriärens fjärde ren.

Ja, du läste rätt. Vinnaren i slalompremiären i finländska Levi får en alldeles egen ”Rudolf”.

Men det är inte det enda priset som sticker ut i skidvärlden.

DN frågade 25 av Sveriges främsta vinteridrottare: Vilket är det mest udda pris som du har vunnit?

Matts Olsson, alpint
– När jag blev svensk mästare för något år sedan så vann jag toalettpapper. En hel bal, jag hade toalettpapper för ett år.

Foto: Marco Tacca/AP

 

Anna Swenn-Larsson, alpint
– Jag har fått en falukorv en gång, och en lax.

Foto: Jure Makovec/AFP

 

Walter Wallberg, puckelpist
– Två kilo kexchoklad. Det var på en slopestyletävling, 2009 kanske. Det gick åt.

Foto: Christine Olsson/TT

 

Ebba Andersson, längdskidor
– Den första medaljen jag fick var gjord av ett Mariekex som hängde i ett gult och blått band. Jag minns att jag åt upp den.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

 

Sebastian Samuelsson, skidskytte
– Som kille när man åkte ungdomstävlingar vann man alltid verktyg. Men jag är så himla ohändig så jag har velat ha tjejernas priser som har varit köksmaskiner. Det kunde vara så att tjejerna fick en stavmixer och killarna en hammare. Så jag säger väl en såg, den är oanvänd.

Foto: Jessica Gow/TT

 

Emelie Wikström, alpint
– En falukorv runt halsen på SM 2017. Det var märkligt, att stå på prispallen och känna hur det luktade falukorv. Jag gav bort den, tror jag.

Foto: Christine Olsson/TT

 

Kristoffer Jakobsen, alpint
– På en Fis-tävling (lägre nivå) vann jag en björnsnopp. Det grundar sig i en samisk tradition och jag fick en björnsnopp fäst i ett halsband. Jag kollade inte direkt på hur den såg ut när jag stod på pallen, men det är rätt skumt när man inte är insatt i den kulturen.

Foto: Pontus Lundahl/TT

 

Jonna Sundling, längdskidor
– Oj, det var svårt, men jag har fått en borr en gång och det är inte riktigt min grej.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Alexander Köll, alpint
– Jag vann en korv, den var väldigt stor och god. Det var efter en Fis-tävling i Italien när jag var lite yngre. Den smakade fantastiskt och jag åt upp den tillsammans med några kompisar när jag kom hem.

Foto: Anders Wiklund/TT

 

Britta Backlund, speedski
– Jag var för ung för att tävla, så att jag fick vara föråkare i stället. Jag åkte fortast även fast jag var föråkare. Egentligen hade jag vunnit, men jag fick en tredjeplats och ett tröstpris. Det var en trekantig stor vas. Jag tycker om den. Många rensar ut andra- och tredjepriser, men den var speciell för mig. Folk brukar fråga mig vad som hände där, men det rör mig inte att jag kom trea.

Foto: Christine Olsson/TT

 

Calle Halfvarsson, längdskidor
– När man var liten och körde tävling och var tio år så kunde man få en kaffebryggare eller något liknande i pris. Det var ju lite udda.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Sandra Näslund, skicross
– I Innichen vinner vi trästatyer eller som en trätrofé som föreställer ett berg. Den är jättestor och bara bökig att ha med sig. Jag har väl fyra sådana hemma någonstans.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Teodor Peterson, längdskidor
– När man var yngre var det mycket nyttopriser. Jag vann en isborr när jag var 12–13 år och den använder jag än i dag. Jag hade som grej när jag gick i gymnasiet att verktyg var det jag skulle vinna och det är jag väldigt glad för i dag. Verktygslådan är välfylld.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

Hanna Öberg, skidskytte
– På ett SM hade de gjort en korvring av lokala korvar så det blev som en krans. Så det blev korvstroganoff eller något hemma sen. Sen minns jag när de på en Sverigecup delade ut hästschampo – men det var en klubbkamrat och inte jag som fick det.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Oskar Svensson, längdskidor
– I junior-SM fick jag ett presentkort på Gina Tricot, en damaffär. Jag tror att jag gav det till mamma.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

Maja Dahlqvist, längdskidor
– I Otepää i fjol fick jag en sovmask som såg ut som en räv, det är ändå lite speciellt att få på världscupen. Som liten fick man ofta godis.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Viktor Thorn, längdskidor
– Jag fick en polkagris en gång som liten, det var bra att ha något att sitta och suga på när vi åkte hem.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Mona Brorsson, skidskytte
– Jag har fått en pall en gång, det var länge sen. Och sen finns det ett klassiskt pris man kan få i Lima på Sverigecupen – korv. De har väl något charkuteri där i närheten.

Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

 

Charlotte Kalla, längdskidor
– Från en loppis fick jag en gång ett jättefint tennfat.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Sven Thorgren, snowboard
– Jag fick ett utvecklingsstipendium av Bro kommun och så vann jag 50.000 kronor av någon bank som sattes in på kontot, jag var kanske 16 år.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

 

Stina Nilsson, längdskidor
– Jag tycker ändå att kälken i Davos är udda, eller skärbrädan formad som en get från Val Müstair.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

 

André Myhrer, alpint
På SM i Sollefteå fick jag en pall med skithuspapper. Så vi hade mycket toapapper ett tag. Det var ett skitpris.

Foto: Anders Wiklund/TT

 

Lisa Hovland Udén, speedski
– Jag vann en flytväst i en alpin tävling när jag var yngre. Jag blev kanske inte så glad just då men till sommaren när vi skulle åka båt så var den bra.

Foto: Christine Olsson/TT

 

Viktor Andersson, skicross
– Jag vann en störtloppstävling och gick upp på scenen och det fanns skidor, hjälmar och allt annat. Men jag blir så stressad när jag ska välja vilket pris jag vill ha så jag tar en sketen t-shirt. Pappa står nedanför scenen och säger ”ta skidor, ta hjälmen” men jag kommer ner med t-shirten.

Foto: Jonas Lindkvist

 

Sara Hector, alpint
– Jag vet i alla fall min systers mest udda pris, hundra kinderägg. Hon hade just börjat samla på kinderägg och så vinner hon hundra stycken. Jag blev så avundsjuk för jag älskar ju choklad.

Foto: Pontus Lundahl/TT