Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sport

Kramades trots kriget

Kinas Guo Wenjun vann guld. Ryskan Natalia Paderina till vänster tog silver och Georgiens Nino Salukvadze hamnade på bronsplats.
Kinas Guo Wenjun vann guld. Ryskan Natalia Paderina till vänster tog silver och Georgiens Nino Salukvadze hamnade på bronsplats. Foto: AP/Sergey Ponomarev
På den olympiska prispallen ställdes den upptrappade konflikten mellan Ryssland och Georgien åt sidan. Den ryska silvermedaljören och den georgiska bronsmedaljören kramade om varandra efter prispallsceremonin i luftpistol tio meter.

Händelsen, som fick stor uppmärksamhet i Peking och över hela världen, inträffade när ryskan Natalia Paderina som blivit tvåa och trean Nino Salukvadze poserade tillsammans för fotografer. De lade armarna runt varandras axlar och ryskan gav georgiskan en kyss på kinden.

- Den här medaljen är bra för Georgien, särskilt i dessa tider. Jag är mycket nervös i dag. Det är svårt för vårt folk, sa den 39-åriga Salukvazde, som 1988 tog olympiskt guld, men då för Sovjetunionen.

- Om världen kunde dra några lärdomar av vad vi gjorde skulle krig inte finnas. Vi lever trots allt på 2000-talet och då borde vi inte nedlåta oss till att starta krig, sa georgiskan.

Internationella olympiska kommittén gillade gesten efter prispallsceremonin och att den fick internationell uppmärksamhet.

- Det visar att sport är ett perfekt exempel på vad som kan föra folk tillsammans, sa en taleskvinna för IOK.

Nino Salukvadze och ryskan Natalia Paderina har varit vänner sedan de lärde känna varandra vid olika internationella tävlingar.

- Vi är vänner och har tävlat mot varandra under lång tid. Vi låter oss inte bli inblandade i politiken. Idrotten står bortanför politiken, kommenterade den 32-åriga ryskan Natalia Paderina.

Men det var nära att Nino Salukvadze åkt hem innan tävlingen hade börjat. Georgiens OS-trupp övervägde in i det längsta att dra sig ur OS i protest mot det upptrappade våldet mellan Ryssland och Georgien i konflikten om Sydossetien, som tros ha kostat runt 2.000 människor livet.

- I går trodde jag att vår trupp skulle åka hem, förklarade Salukvazde, men sent på natten ringde presidenten och uppmanade oss att stanna.

Orden från Georgiens president Michail Saakashvilis var vad som till slut fick den georgiska truppen att stanna kvar i Peking. Det skedde även efter att IOK:s ledare Jacques Rogge hade talat med företrädare för Georgiens och Rysslands OS-trupper.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.