Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Krascher och bränder i STCC-premiären

Debutanten Mattias Lindberg vann en mycket dramatisk STCC-premiär på Ring Knutstorp. Det var kraschade bilar och bilar som började brinna i säsongens första lopp. Prins Carl Philip körde ihop med Emma Kimiläinen och fick bryta.

Erik Jonsson var tia i kvalet och fick därför starta först när STCC kör med nya regler i år och en omvänd startordning i det förta heatet för de tio första i kvalet.

Erik höll sig också i ledningen fram till åttonde varvet av de 20. Men då kom Mattias Lindberg, ytterligare en debutant i den här klassen, och tryckte sig förbi.

20-årige Mattias kunde sedan dra ifrån och vinna en klar seger för det helt nya Kia-teamet.

Philip Forsman kom tvåa och Erik Jonsson tog den sista pallplatsen trots tuff uppvaktning av Fredrik Larsson ända in på mållinjen.

Men det var ett dramatiskt lopp, där säkerhetsbilen fick komma ut två gånger.

Redan strax efter starten var Richard Göransson på Linus Ohlsson, som snurrade av och inte kunde fortsätta.

Göransson bestraffades med att köra en gång genom depån.

På varv nio var det dags igen. Carl Philip Bernadotte och Emma Kimiläinen körde ihop rejält, så att ingen av dem kunde fortsätta.

Deras bilar var kraftigt demolerade och som vanligt rådde det delade meningar om vad det var som egentligen hade hänt.

– Jag hade ganska mycket utrymme men blev påkörd av Göransson, hävdade Emma som också hade uppfattat att prinsen var inblandad i en sammanstötning framför henne.

Richard Göranssons version skiljer sig från Emmas.

– Jag gick på innern och hon stängde samtidigt som jag skulle om. Det fanns ingenstans att ta vägen. Tydligen sägs det att Carl Philip snurrade framför Emma och att hon gick in men jag såg ingenting eftersom jag sitter så lågt i bilen.

Enligt Volvo-teamets pressansvarige Johan Meissner hade prinsen inte alls snurrat utan blev ett oskyldigt offer för kollisionen mellan Kimiläinen och Göransson.

Och med bara fyra varv kvar började Andreas Wernerssons bil brinna i bakänden. Stora lågor slog ut ur bilen, så han valde att vika av banan där brandpersonal snabbt var framme och fick stopp på elden. Minnesvärd var också duellen mellan de två rutinerade Volvo-förarna Fredrik Ekblom och regerande mästaren Thed Björk. Vid ett par tillfällen följdes de åt sida vid sida genom kurva efter kurva.

Det andra heatet vanns av veteranen Fredrik Ekblom, tre gånger STCC-mästare, före Fredrik Larsson, WCR/BMW, och Richard Göransson, Team Tidö.

- Det var alldeles för länge sedan sist. Det här känns fruktansvärt bra, sade Ekblom i Polestar till SVT och tackade sin bil för framgången.

Poäng trots krasch

Emma Kimiläinen lyckades köra in på tionde plats i andra heatet. Trots en ny sammanstötning med Carl Philip Bernadotte.

För prinsen blev det dock två brutna lopp.

– Det var tajt och många som ville om och var på varandra, sade en oskadd prins om tillbuden.

– Jag vill mer, jag är inte nöjd.

Fredrik Larsson leder STCC på 55 poäng efter den första helgen av sex, fyra poäng före Ekblom och 23 före Göransson. Nya regler innebär bland annat omvänd startordning i heat 1 för de tio första i kvalet och ett så kallat superpole som bestämmer startordningen i heat 2, med snabbast först.