Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-04 02:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/krislage-i-helsingborgs-if-ber-kommunen-om-stod/

Sport

Krisläge i Helsingborgs IF – ber kommunen om stöd

Deppigt i Helsingborg. Den allsvenska fotbollsklubben har stora ekonomiska problem och vädjar om hjälp av kommunen. Arkivbild.
Deppigt i Helsingborg. Den allsvenska fotbollsklubben har stora ekonomiska problem och vädjar om hjälp av kommunen. Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT

Allsvenska Helsingborg slåss för sin överlevnad.

Fotbollsklubben har uppvaktat kommunen för att få ekonomisk hjälp.

– Vi har uttryckligen sagt till politikerna att vi behöver hjälp. Det är skarpt läge. Vi ser ingen annan räddning, säger ordföranden Krister Azelius till HD.

TT Text

I slutet av mars berättade klubben vid en presskonferens om ett intäktstapp på 8,6 miljoner kronor på grund av coronapandemin. Då var prognosen en förlust i år på 17 miljoner kronor.

Nu säger klubben att det är i bästa fall. När allsvenskan drar i gång nästa helg blir det utan publik på arenorna. Om klubben tvingas spela fler än sju hemmamatcher utan publik blir förlusten ännu större.

Helsingborg gick in i året med två miljoner i eget kapital och spår nu att det kommer att ta tre år att komma tillbaka till de siffrorna. I onsdags presenterade klubben läget för kommunens politiker.

– Vi förklarade att vi inte kommer överleva av egen kraft. Vi är extremt tydliga med att behovet är större än de 17 miljonerna. För oss hade det varit tryggt med en flerårig backup, säger Azelius.

Klubben var på väg mot konkurs 2003 och hade då skulder på 69 miljoner kronor. Den gången ställde kommunen och banker upp och räddade föreningen. Därför är det känsligt läge när även andra klubbar i Helsingborg lider ekonomiskt av coronapandemin.

– Vi har sagt till kommunen att vi önskar ett brett politiskt förankrat beslut. Det andra är att vår förhoppning är att staden i sitt arbete tittar brett på Helsingborgsidrotten, säger Azelius.

Enligt HD kommer kommunfullmäktige att ta upp ärendet i augusti.

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt