Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-25 02:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kroppen-sa-stopp-nu-ar-frida-karlsson-pa-ratt-spar/

Sport

Kroppen sa stopp – nu är Frida Karlsson på rätt spår

I inledningen av förra säsongen sa kroppen stopp när Frida Karlsson inte lyckades få rätt balans i träning och kost. Nu vill hon inte göra om samma misstag.
I inledningen av förra säsongen sa kroppen stopp när Frida Karlsson inte lyckades få rätt balans i träning och kost. Nu vill hon inte göra om samma misstag. Foto: Erik Mårtensson/TT

Frida Karlsson har visat hur tufft det är att ta sig uppför Hallstaberget.

– Benen och lungorna skriker att man ska stanna, säger Karlsson som har landslaget på läger hemma i Sollefteå.

Det är coronatider och man ska hålla avstånd.

Det har Frida Karlsson inga problem med för på träningarna ligger hon ofta i täten och då handlar det i regel om mer än 1,5 meters avstånd.

På det tio dagar långa landslagslägret i Sollefteå inledde Frida Karlsson med att visa sina lagkamrater den omtalade Hallstabacken.

– Vi körde ett intervallpass i slalombacken. Vi startade lägret med det, det var ett tufft pass, konstaterar Karlsson.

Hallstatestet är ett legendariskt konditionstest bland längdskidåkare. Utmaningen är en maxlöpning på 1.800 meter med 210 höjdmeter rakt uppför Hallstabacken.

Landslagsåkaren Ebba Andersson, också hon från Sollefteå, har sprungit sträckan på 8 minuter och 56 sekunder, ett rekord som Karlsson slog i somras då hon tog sig upp 20 sekunder snabbare än sin landslagskollega.

Det räckte inte med det.

Ett par veckor senare publicerade Karlsson ett inlägg på Instagram med texten: ”Ny dag! 8.32 för er nyfikna.”

– Rekordet har jag kvar, konstaterar Karlsson efter lagkamraternas besök i backen.

Träning på rullskidor på Hallstaberget.
Träning på rullskidor på Hallstaberget. Foto: Erik Mårtensson/TT

Lägret i Sollefteå är landslagets tredje hemma i Sverige, några läger utomlands har det inte varit tal om på grund av risken för smittspridning.

– Jag har ju landslaget på min hemmaplan så jag jobbar också hemifrån nu. Jag trivs ju bra i Sollefteå och hoppas att alla andra också gör det. Jag har lärt dem hitta på rullskidbanan och så har vi varit uppe på myrarna och sprungit.

Under vilodagen så är det golf som gäller.

– Det känns viktigt att visa golfbanan. Jag har alltid haft kontakt med golfen eftersom min pappa spelat mycket och jag gick caddie när jag var liten men det är först nu som jag börjat spela själv.

Hon skrattar när hon får frågan om sitt handikapp.

– Ja, jag har många gratisslag, de är bra när man ska tävla, konstaterar Karlsson glatt.

Frida Karlsson dominerade på JVM 2019 och fick chansen på VM i Seefeld samma år. Hon slog igenom med dunder och brak och kom hem med ett guld, ett silver och ett brons.

Säsongen 2019/2020 blev tuffare.

Karlsson hann bara göra en enda tävling i världscupen innan hon fick startförbud av det medicinska teamet.

För norska Dagbladet berättade hon nyligen för första gången mer ingående vad hon drabbades av.

– Vi tränar väldigt, väldigt mycket och hårt. Och den träning som krävs gör det svårt att få i sig tillräckligt med näring, för att kunna ha tillräckligt med energi. Det är viktigt att ha kontroll på det. Man måste äta mycket för att kunna träna bra. Om man inte äter tillräckligt kan man inte träna bra, sa Karlsson till Dagbladet.

Förra säsongen slutade på bästa sätt för Frida Karlsson – med världscupseger på Therese Johaugs hemmaplan.
Förra säsongen slutade på bästa sätt för Frida Karlsson – med världscupseger på Therese Johaugs hemmaplan. Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

I början av februari 2020, efter två månaders tävlingsuppehåll, gjorde Karlsson comeback och slutade på nionde plats bakom segrande Therese Johaug på milloppet i Falun.

Förväntningarna inför den här säsongen höjdes rejält när hon i säsongens avslutande lopp besegrade Johaug på norskans hemmaplan i Holmenkollen.

Nu hoppas Karlsson att hon lärt sig äta och träna rätt.

– Jag tycker verkligen att jag vänt trenden och är på rätt spår igen. Det känns som att jag är i bra fas och redo för en höst med hårt jobb för en kommande säsong, säger hon till DN.

Hon låter glad och berättar att hon jobbar hårt för att nå bästa resultat när tävlingssäsongen kommer i gång.

– Jag har haft lite småskavanker. Det är kroppens sätt att säga att man kört hårt och behöver lite vila för att komma tillbaka på banan igen och det har jag gjort.

Den här säsongen får 21-åriga Frida Karlsson finna sig i att bli jagad även om hon fortfarande ser sig ligga bakom Therese Johaug.

– Det finns en annan att jaga först och främst. Men det känns bra. Jag får köra vidare på mitt sätt samtidigt som vi är ett himla starkt damlag, det är ett gäng som verkligen sparrar varandra så jag tror att det är många svenska tjejer som vill vara uppe i toppen och nosa.

Frida Karlsson och Charlotte Kalla under Alliansloppet under landslagets läger i Trollhättan i somras.
Frida Karlsson och Charlotte Kalla under Alliansloppet under landslagets läger i Trollhättan i somras. Foto: Adam Ihse/TT

Under VM i Seefeld var Frida Karlsson som nykomling smått starstruck när hon kom i närheten av Charlotte Kalla.

I dag är frågan om 33-åriga Kalla hänger med när Karlsson sätter högsta fart.

– Det får du fråga henne om. Jag tycker bara att det är kul att träna med Charlotte, det går bra, säger Karlsson.

Coronapandemin har tvingat det internationella dopningsarbetet att gå på sparlåga vilket gjort att misstankar om fusk ligger och gror.

– Jag har blivit testad många gånger nu på slutet och det är jag glad för. Det var lite dåligt i början av sommaren men sedan har man snäppat upp och jag tror det har att göra med att man öppnat gränserna lite mer. Det känns som att de testar mer än man brukar men samtidigt har ju jag inte varit med i gamet så himla länge så jag har inte så mycket att jämföra med.

Efter ett halvår med löpning, rullskidor, styrketräning och golf med pojkvännen William Poromaa längtar Frida Karlsson efter snö.

– Visst har jag sett fram emot lägret hemma i Sollefteå men sedan är jag redo för snö, helt klart. Jag börjar ledsna på rullskidor nu, det kan jag vara ärlig och säga.

Läs mer:

Karlsson fortsätter samarbetet med Northug

Kalla hann träffa farfar Bengt, 83 år: ”Fint sommarminne som jag tar med mig”

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt