Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kroppskameror-ska-upptacka-rasism-i-italien/

Sport

Kroppskameror ska upptäcka rasism i Italien

Exempel på kroppskamera hos en amerikansk polis.
Exempel på kroppskamera hos en amerikansk polis. Foto: Julio Cortez/AP

Den italienska fotbollsklubben Hellas Verona kommer att införa ”antirasistisk teknologi” på läktarna i helgen. 

Matchvärdar kommer att ha på sig kroppskameror som ska hjälpa till med att identifiera personer som uttrycker sig rasistiskt.

Rasism på läktarna är ett stort problem inom europeisk fotboll. Italienska fotbollsföreträdare har kritiserats för att förneka eller tona ner problemen i landet. 

Det gäller till exempel Hellas Verona. Efter att Brescias stjärnspelare Mario Balotelli plötsligt under en match i Verona i november sparkade upp bollen på läktaren eftersom han var trött på rasistiska ”apljud” därifrån, sade klubbens ordförande att det fick vara slut med att sätta stämplar på Hellasfansen.

– När det finns exempel på rasism är vi de första att fördöma det. Det har vi alltid gjort, men det är fel att generalisera, sade han.

Nu är det just Hellas Verona som blir de första att införa kroppskameror mot rasism, skriver Gazzetta dello Sport. 

Det kommer att ske under lördagskvällens slutsålda match mot Juventus.

Videokameran, som sitter fastspänd över bröstet, ska kunna filma eventuella rasistiska uttryck så att den skyldige kan straffas.

Läs mer: Storklubbar bojkottar tidning: ”Eldar på rasism”