Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Kryphål kan rädda Aregawi

Foto: Maja Suslin/TT

Abeba Aregawi lämnade sitt positiva dopningsprov knappt två veckor efter att meldonium förbjudits. Det kan rädda svenskan från en lång avstängning.

Abeba Aregawis A-prov visade spår av ämnet meldonium. B-provet kommer troligtvis att analyseras i nästa vecka.

Att svenskan testats på plats i Addis Abeba, där hon befunnit sig för att träna, meddelades samtidigt som nyheten om den misstänkta dopningen. På fredagen kan Expressen berätta när och hur dopningsprovet togs.

Tidningen skriver att det så kallade "out of competition"-provet gjordes den 12 januari av dopningskontrollanter från det svenska företaget IDTM, som sedan länge har anlitats av det internationella friidrottsförbundet (IAAF). Aregawi visste om att de skulle komma.

– De annonserade att de skulle komma tre dagar innan, så hon visste om det. Hon fick till och med reda på vilket klockslag, säger hennes holländske agent Jos Hermens till Expressen.

– Om hon medvetet hade tagit något otillåtet preparat, då hade hon bara kunnat strunta i att dyka upp där.

Meldonium hamnade på listan för förbjudna substanser först den 1 januari i år. Och det är kryphålet som kan ge friidrottsstjärnan ett mycket lindrigare straff än de fyra år som användandet av ämnet ska ge.

Efter att B-provet analyserats kommer ärendet med stor sannolikhet att hamna hos Riksidrottsförbundets dopingkommission där Tommy Forsgren är handläggare.

Till Expressen säger han att de har uppmärksammat att provet togs ganska tätt inpå den 1 januari.

– Och om hon hävdar att bruket skedde innan årsskiftet, då kan det här bli intressant på många sätt. Då måste hon erkänna och i detalj beskriva hur intaget har gått till.

Till Aftonbladet ger Tommy Forsgren en annan bild av vad som kan hända med Aregawi och vilken betydelse datumet för provet har.

– Reglerna är uppbyggda på ett sådant sätt att redan de två första förseelserna, av de tio som finns, täcker in din fråga. Den första förseelsen är förekomsten av en förbjuden substans i ett dopingprov. Den regeln ställer inga rekvisit på tidpunkten för intag.

– Det enda sättet enligt reglerna att inte tillämpa fyraårsavstängningen är om utövaren kan visa att bruket inte var avsiktligt, förutom de andra nedsättningsreglerna som till exempel ett tidigt erkännande eller om utövaren hjälper till i utredningen. Men för att komma bort från fyraårsavstängningen måste idrottsutövaren själv kunna visa att bruket inte var avsiktligt.

Bo Berglund, medicinskt ansvarig vid Sveriges olympiska kommitté (SOK), är också skeptisk till att Abeba Aregawi kan hävda att hon tagit provet före årsskiftet.

– Jag tror inte att man upptäcker det här preparatet i mer än tre dygn efter att man tagit det. Om hon då skulle ha lämnat provet den 12 januari, då finns det inte en sportslig chans att hon skulle ha tagit det innan årsskiftet.

Läs även: Aregawis agent: ”Hon säger att hon är oskyldig”