Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kusinerna-nadde-ungdoms-os-med-huvudet-fore-hade-ingen-aning-om-vad-skeleton-var/

Sport

Kusinerna nådde ungdoms-OS med huvudet före: ”Hade ingen aning om vad skeleton var”

I kälksporten skeleton åker man utför en isig bana med huvudet före. Foto: Jonas Lindkvist

För tre år sedan visste de knappt vad skeleton var.

Ändå bestämde sig kusinerna Lovisa Ewald och Paulina Ewald Gröndal för att kasta sig huvudstupa in i en satsning mot ungdoms-OS.

Nu har de nått dit.

– Längre fram är målet OS 2022 eller 2026.

Det kan låta enkelt när de berättar om resan. 

Men vägen till ungdoms-OS i Schweiz, där 17-åriga Lovisa Ewald och 15-åriga Paulina Ewald Gröndal i helgen tävlar i skeleton, är inget för den lättskrämda. 

Att kasta sig på en kälke utför en isig bana – med huvudet före – är heller inte en sport som hör till de vanligaste bland svenska tonåringar.

G-krafterna i kurvorna är enorma, hastigheten för de bästa ungdomsåkarna över 130 kilometer i timmen. 

– Jag visste nästan ingenting om sporten innan jag började, berättar Lovisa Ewald medan Paulina Ewald Gröndal fyller i:

– Jag hade ingen aning om vad skeleton var! Men det var väldigt annorlunda och väldigt kul. En häftig sport som inte så många håller på med. 

Är du aldrig rädd?

– Jo, man är alltid lite nervös innan åken. Men alltid glad efteråt när man kommer ner.

Det är bara tre år sedan som kusinerna inledde sin satsning. Men redan från början var målsättningen klar.

– Min syster känner en som är med i landslaget (Ludvig Sahlin), säger Lovisa Ewald.

– Han berättade att det skulle komma ett ungdoms-OS 2020 och sa att både jag och min kusin Paulina var i rätt ålder. Då kände vi att vi måste testa och vi fastnade direkt. För att det var en så sjuk upplevelse och jättekul.

Vilka reaktioner får du när du säger att du håller på med skeleton?

– Det är många som tycker att det verkar väldigt läskigt, och att jag är ganska galen. Sen är det många som blir imponerande.

Kusinerna Lovisa Ewald och Paulina Ewald Gröndal tävlar i skeleton på ungdoms-OS i Schweiz. Foto: Patrik Gröndal

Lovisa Ewald har tidigare hållit på med truppgymnastik och säger att hon i dag kan dra nytta av sin explosivitet som gymnast i de springande starterna i skeleton. Paulina Ewald Gröndal spelar även fotboll i Hammarby och har upplevt att hon har blivit snabbare på fotbollsplanen eftersom skeletonträning innehåller mycket sprintträning.

I den hisnande kälksporten har de klivit fram som blågula framtidsnamn. Lovisa, som var en av Sveriges fanbärare på ungdoms-OS invigning, har varit nia i ungdomsvärldscupen. Paulina har fått samla på sig erfarenhet mot seniorer i Europacupen (23:a och 25:a).

Nu väntar den klassiska banan i St Moritz.

– Lovisa är den av dem som har åkt snabbast på träning (132 kilometer i timmen) och en väldigt bra dag ska hon kunna ta medalj, säger tränaren Linus Ottosson.

– Paulina är yngst i fältet, så där blir det tufft att den här gången vara med i några toppstrider.

Tillsammans med sin bror Rasmus Ottosson har Linus Ottosson i många år varit Sveriges topp i sporten. Bröderna jagade länge OS 2018 och har byggt upp svensk skeleton från grunden. I ett reportage i DN 2017 berättade pionjärerna att de är ”åkare, ingenjörer, materialare och tränare”. Nu hjälper de kusinerna Ewald – som bor i Stockholmsområdet men representerar samma skånska klubb som Ottossons, Vitsippsdalens skeletonklubb i Veberöd.

– Att de är med här innebär ju att de kan vara med även på stora OS, om de fortsätter utvecklas, säger Linus Ottosson.

– Om man kollar på tidigare ungdoms-OS har många av de som åkt bra här blivit världselit.

Linus Ottosson (längst fram) och brodern Rasmus Ottosson jagade länge OS 2018. I dag tränar de Sveriges ungdoms-OS-åkare i skeleton. Foto: Jonas Lindkvist

Samtidigt som kusinerna är på framfart i skeletonbanan har sporten dock haft uppförsbacke på hemmaplan. 

I våras kastades Svenska kälksportförbundet ut ur Riksidrottsförbundet, då förbundet inte uppfyllde kravet om minst 25 anslutna föreningar.

Beslutet – som träder i kraft 1 januari 2021 – sätter skeleton, bob och rodel i en något märklig sits: Å ena sidan OS-sporter. Å andra sidan utan viktigt stöd.

– Vi får finansiera allt på egen hand mer eller mindre, säger Linus Ottosson.

– Jag tycker att det är extremt märkligt att man petar en OS-sport, framför allt i ett förbund som växer väldigt snabbt. Det finns ju länder som inte har en snöflinga som har mer ekonomiskt stöd från sina sportförbund än vad vi har. 

Men trots att skeleton har förlorat status i idrotts-Sverige möter Lovisa Ewald och Paulina Ewald Gröndal på söndag världens bästa tonåringar.

”Stora OS” finns redan i tankarna, säger de.

Hur är det att tävla med och mot sin kusin?

– Det är väldigt bra. Man har alltid någon som stöttar en, säger Paulina medan Lovisa fyller i:

– Vi kan motivera varandra till att köra bättre.

Läs mer: ”Konkurrenterna var rädda för att vi skulle dö”