Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/kvinnorna-i-wnba-var-forst-ut-att-protestera-mot-orattvisor/

SPORT

Kvinnorna i WNBA var först ut att protestera mot orättvisor

Spelare från Minnesota Lynx och Seattle Storm stod arm i arm under en tyst minut för Heather Heyer, som dödades i Charlottesville.
Spelare från Minnesota Lynx och Seattle Storm stod arm i arm under en tyst minut för Heather Heyer, som dödades i Charlottesville. Foto: Dean Rutz/AP/TT

Tampa. Damspelarna i basketligan WNBA var pionjärerna när det gäller demonstrationer mot polisbrutalitet, det den nu aktuella situationen handlar om kring NFL-spelarnas massiva protest senaste dagarna. Basketspelarna började redan i juli 2016.

Som vanligt visar sig orättvisorna i samhället också när det gäller vilka som protesterar mot dem. När den välbetalda quarterbacken Colin Kaepernick ställde sig på knä under nationalsången före en NFL-match i amerikansk fotboll i augusti i fjol fick det enormt stor uppmärksamhet.

Han var ju man.

Att basketspelarna i WNBA-laget Minnesota Lynx redan den 9 juli demonstrerade mot att poliser dödat Philando Castile i Minneapolis och Alton Sterling i Baton Rouge strax innan, uppmärksammades knappt alls i media. Det var ändå de som var först bland proffsidrottarna i USA att visa sin avsky mot polisens många dödsskjutningar av afroamerikaner, som aldrig fick rättsliga efterspel.

De kvinnliga proffsens demonstration kom också under tiden då Barack Obama var president i Vita huset. Det är sajten sbnation.com som skriver berättelsen om protesternas pionjärer.

Fyra av lagets spelare kom till en presskonferens iklädda svarta t-shirts med texten: ”Förändringen startar med oss: Rättvisa och ansvarsskyldighet”.

Minneapolis polis gillade det inte och svarade direkt med att de fyra konstaplar som funnits på Lynx hemmamatcher togs bort. Även om stadens polischef fördömde det försvarade polisfackets ordförande agerandet.

WNBA-protesten fortsatte med att spelarna i New York Liberty dagen efter värmde upp i svarta t-shirts med texten #BlackLivesMatter. Flera andra lag i ligan tog efter och började också värma upp i svarta t-shirts.

Då grep ligan in och utdömde böter på 5.000 dollar var för klubbarna New York Liberty, Phoenix Mercury och Indiana Fever, samt 500 dollar för varje spelare som använde de svarta t-shirtarna. Ligan argumenterade för böterna med att spelarna och lagen hade brutit mot ligans policy vad gäller spelardräkter.

”Vi är stolta över våra spelares passionerade engagemang för icke-våldslösningar på svåra sociala problem, men vi accepterar inte att de gör det i strid med ligans riktlinjer för spelardräkterna” sa WNBA-presidenten Lisa Borders i ett uttalande.

Några dagar senare fick Tina Charles ta emot priset som månadens spelare i samband med en match. Hon tog emot priset i en svart t-shirt.

Efter matchen mellan Liberty och Fever svarade spelarna i båda lagen enbart på frågor om böterna och de frågor som låg bakom protesterna som i sin tur gjorde att ligan bötfällde dem.

Bland annat sa Libertys guard Tanisha Wright, tillika vice ordförande i spelarfacket, så här:

– Vi vill kunna använda vår plattform för våra egna röster. Vi vill inte att någon ska tysta oss från att säga vad vi vill. Tyvärr har WNBA bötfällt oss i stället för att stötta sina spelare.

Strax därefter blev det uppehåll i ligan. Det blev dags för OS i Rio de Janeiro. Från WNBA:s sida sa man att speluppehållet skulle ägnas åt att diskutera hur spelarna i fortsättningen skulle uttrycka det de ville förmedla till sina fans.

Tillbaka efter OS tog protesterna en ny vändning. Vid en slutspelsmatch i slutet av september, alltså för ungefär ett år sedan och även långt innan Donald Trump valdes till president, krokade spelarna i Indiana Fever i varandras armar och ställde sig ner på ett knä när nationalsången spelades. De fick direkt sällskap av två spelare i motståndarlaget.

Flera lag valde också att stå tillsammans arm i arm även med motståndarlagets spelare under fjolårets slutspel.

Samma sak upprepades i augusti i år efter att en anti-nazist dödats i samband med oroligheterna i Charlottesville. Bland annat gjorde Washington Mystics och Los Angeles Sparks spelare det i en match som sändes i rikstäckande tv den 16 augusti.

Så sent som i söndags valde Sparks spelare att vända tillbaka till omklädningsrummet när nationalsången spelades. Deras motståndare Minnesota Lynx stannade kvar på planen där spelarna stod arm i arm.

Läs mer: Känd Trump-supporter ställde sig på knä inför Cowboys NFL-match

Ämnen i artikeln

Basket

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt