Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 06:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/la-liga-stanger-dorrarna-for-publiken/

SPORT

La Liga stänger dörrarna för publiken

Alexander Isaks Real Sociedad och Eibar är första lag som påverkas av publikstoppet i La Liga.
Alexander Isaks Real Sociedad och Eibar är första lag som påverkas av publikstoppet i La Liga. Foto: Lluis Gene/AFP

Den spanska ligafotbollen La Liga kommer att spelas inför stängda dörrar i minst två veckor på grund av nya coronavirusets utbrott, enligt Reuters.

I Tyskland kommer samtidigt beskedet att Borussia Mönchengladbach och Köln blir den första matchen i Bundesliga att spelas inför stängda dörrar.

TT-DN Text

I Frankrike har regeringen beslutat att inga idrottsevenemang alls får hållas med över 1.000 personer. I Italien har man gått ännu längre och stoppat all idrott helt och hållet under den tid som hela landet är satt i karantän.

Nu sällar sig även spansk och tysk fotboll till raden över fotbollsmatcher som påverkas av coronavirusets utbrott.

Spanien har över 1.500 bekräftade fall av coronaviruset och åtgärden från La Liga följer de spanska myndigheternas beslut att alla sportevenemang på statlig och internationell nivå ska spelas utan publik.

Beslutet för fotbollen gäller alla matcher i La Liga och alla matcher i andradivisionen. Beslutet gäller från och med tisdagen, första match att påverkas är Eibar mot Alexander Isaks Real Sociedad som spelas tisdag kväll. Publikstoppet är just nu satt till minst två veckor, vilket betyder matcher till den 22 mars.

I Tyskland meddelar lokala myndigheter att Borussia Mönchengladbach och Köln kommer att bli den första matchen i Bundesliga som spelas utan publik till följd av viruset. Även rivalmötet mellan Dortmund och Schalke 04 på lördag kommer att spelas inför tomma läktare.

– Det är inte på skoj eller för att förstöra matchen. Det handlar om liv eller död, säger Dortmunds borgmästare Ulrich Sierau på en presskonferens.

Derbyt lockar vanligtvis omkring 80.000 åskådare som nu stoppas.

Det är första gången någonsin som matcher i den tyska toppfotbollen spelas inför tomma läktare.

Tyskland har drygt 1.200 bekräftade fall av det nya coronaviruset och landets hälsominister har begärt att alla evenemang med över 1.000 personer skulle ställas in ”tills vidare”.

Beslutet att stänga dörrarna till fotbollsarenor kommer i slutändan att fattas från fall till fall av regionala myndigheter.

Chefen för tysk ligafotboll (DFL), Christian Seifert, har sagt att ligan måste avslutas i mitten av maj för att säkerställa vilka lag som blir klara för upp- och nedflyttning samt för kval till internationella turneringar.

DFL har även sagt att man kommer att se över möjligheten att kompensera klubbarna för förlorade biljettintäkter.

Det är dock fortfarande planerat för att Leipzig och Tottenham kommer att spela inför publik i sin CL-åttondel under tisdagen.

Läs mer:

Barcelona–Napoli i Champions League spelas utan publik

Så påverkas idrotten av det nya coronaviruset

Ämnen i artikeln

Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt