Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lag-hasselborg-redo-for-vm-i-curling-valdigt-goda-chanser-till-medalj/

Sport

Lag Hasselborg inför VM i curling: ”Väldigt goda chanser till medalj”

Agnes Knochenhauer, Anna Hasselborg, Sofia Mabergs och Sara McManus är redo för VM i Danmark. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Lag Hasselborg hade ett framgångsrikt fjolår med OS- och EM-guld i curling. Nu blickar kvartetten fram mot VM i danska Silkeborg.

– Chanserna till medalj är väldigt goda, säger Agnes Knochenhauer. 

Rätta artikel

VM pågår den 16–24 mars och där finns många nationer som kan utmana Sverige om medaljerna. Sara McManus är tredje stötare i Lag Hasselborg och säger att Kanada, Skottland, Schweiz, Sydkorea, Japan och Kina alla kan ta medalj. För att Sverige ska ta sig långt i turneringen är taktiken viktigt. 

– Man måste lägga upp hur mycket energi vi vill spendera på varje match beroende på vilket lag vi möter, vissa matcher kan vi kanske slappna av lite mer. Vi brukar säga att det vore skönt att kunna spela på 75 procent första matchen och sedan successivt öka under mästerskapet.

Hon har stora förhoppningar på laget och tror att det finns goda chanser till medalj. Framför allt kan rutinen från tidigare finaler vara fördelaktig, men även tilltron och tilliten laget har till varandra. 

– Jag hoppas att vi kan luta oss tillbaka och hitta en härlig känsla genom hela turneringen. Kan vi få till det, känna oss bekväma och våga lita på oss själva tror jag absolut att vi kommer avsluta turneringen med en medalj, säger Sara McManus.

Hon får medhåll av lagkramraten Agnes Knochenhauer.

– Chanserna till medalj är väldigt goda, medalj ska vi ha. Sedan är det alltid tufft, det kanske är fem eller sex lag som utmanar men jag tycker absolut att vi är topp tre av dessa lag. Vissa lag har vi aldrig mött tidigare och det är många bitar som måste falla på plats. Jag hoppas att vi lyckas med det och att vi till och med kan avsluta med en guldmedalj, säger hon.

Under VM spelas flera tuffa matcher på kort tid. Vissa dagar är det bara fem timmar mellan matchstarterna och en curlingmatch tar omkring tre timmar.  

– Vi kommer behöva väldigt mycket vila. Generellt tar vi många korta sovpauser, det behövs både för den psykiska och fysiska biten. Vi kommer behöva fördela tiden bra och ta hjälp av vår coach, säger Sara McManus.

Förra året mäktade laget med ett OS-guld i Pyeongchang, VM-silver och i höstas ett EM-guld. Känslan att ta emot guldmedaljen i OS är svårbeskriven. 

– Det var helt sjukt, haha, våra familjer var där och vi skrattade och grät. Det var en klump av känslor på en och samma gång. Det är nästan mer sjukt i efterhand då man tänker, men gud har vi vunnit OS-guld. När vi var där var man så extremt mycket inne i bubblan, säger Sara McManus.

En anledning till framgångarna är den goda kemin mellan lagmedlemmarna.

– Vi har allt eftersom lärt oss vad som är våra framgångsfaktorer. Vi älskar det vi gör och varandra. Vi har kul tillsammans och när vi utövar curlingen. Vi har högt i tak och en väldigt bra kommunikation med varandra och våra tränare. Sedan älskar vi att sikta mot mål, säger McManus.

Laget har fått ett speciellt band tillsammans då de jobbar så nära varandra under omkring 160 resdagar dagar per år, augusti till maj.

– Vi satte ihop laget för att vi rent professionellt tycker att vi är de bästa spelarna på varje position. Att vi sedan har blivit bästa vänner på köpet är ju någonting fantastiskt, säger Agnes Knochenhauer.

– Vi är otroligt dedikerade till det vi gör och vi har en stark passion för sporten. Vi tror väldigt mycket på det vi håller på med. Så länge vi gör det tror jag att vi kommer hålla oss i toppen.

Sara McManus är hoppfull och tror att Sverige har goda chanser på en VM-medalj. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

Lag Hasselborg utövar nu curling på heltid, tack vare sponsorer och SOK. Något som också är en av huvudanledningarna till framgångarna.

– Vi är väldigt stolta att vi kan göra det här på heltid och det är avgörande såklart. Tittar vi på de andra nationerna som har topplag, om vi inte skulle kunna göra det här på heltid skulle vi inte kunna hålla oss på samma nivå eller ens kunna utmana dem. Det hade inte heller genererat i de här fina medaljerna vi spelat hem på väldigt kort tid, säger Sara McManus. 

Hon lyfter upp lagmomenten som det bästa med curlingen.

– Då laget sattes ihop sa vi att vi inte måste älska varandra men vi ska respektera varandra. Det var utgångspunkten vi hade. Sedan har vi blivit som en familj och jag tycker det är så häftigt att man ska få ihop fyra personer som ska fungera. Att vi får ihop dynamiken och kommunikationen är häftigt.

Efter VM väntar två grand slam-turneringar i april, båda tävlingarna sker i Kanada. Sedan avslutas säsongen med finalen i Curling World Cup i Peking. 

Läs mer: OS-guld i curling till Sverige efter utklassning