Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-20 23:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lagergren-tillbaka-i-premiaren-defensiven-blir-nyckeln/

Sport

Lagergren tillbaka i premiären: ”Defensiven blir nyckeln”

Albin Lagergren missade båda träningsmatcherna mot Egypten men gick för fullt på torsdagens träning inför EM-premiären mot Schweiz. Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Göteborg. Foten svullnade upp på julafton. Albin Lagergren har gått en kamp mot klockan för att hinna bli frisk. Nu är Sveriges nyckelspelare på högerniopositionen redo för EM.

– Defensiven blir nyckeln mot Schweiz, säger han inför premiären.

Albin Lagergren stod över båda de två träningsmatcherna mot Egypten inför EM. Det har skapat oro i det svenska landslagslägret. Tysklandsproffset är den ende vänsterhänte niometersspelaren och innehar en nyckelroll om Sverige ska få till ett varierat anfallsspel.

På torsdagen gick han för fullt på träningen.

– Det känns bra. Jag kommer att kunna spela, säger han.

Lagergren kan se tillbaka på ett skadefyllt fjolår. I våras gjorde han illa foten i den tyska cupfinalen och missade resten av säsongen. Under träning med landslaget på julafton fick han en blödning i foten, som gjorde att den svullnade upp, men nu känner han sig klar för spel.

– Det har inte varit så farligt. Att jag inte spelade var mest en försiktighetsåtgärd. Det är nu det viktiga börjar, säger han.

Skulle Sverige gå hela vägen handlar det om nio matcher på 17 dagar. Förbundskapten Kristján Andrésson lär matcha Lagergren med viss försiktighet för att inte riskera att behöva stå utan sin skytt.

Lagergren menar dock att det finns alternativ med högerhänta spelare på hans position.

– Jag tycker att det såg väldigt bra ut mot Egypten. Vi fick ett kvitto på att det funkar, säger Lagergren, som ser fram mot premiären i ett utsålt Scandinavium, samtidigt som han varnar för att Schweiz inte blir att leka med.

– Det gäller verkligen att vi är på tårna i försvarsspelet. Jag tror att det är där vi kommer att vinna matchen, säger han.

Schweizarna har en av världens bästa spelare i mittnian Andy Schmid och tar inte sällan ut målvakten och spelar 7–6.

Svenskarna har ägnat mycket träningstid till den spelformen inför premiären. Linjespelaren Andreas Nilsson förklarar taktiken när man spelar mot ett lag med en extra mittsexa.

– Det gäller att stressa dem och inte låta dem välja vad de ska göra. De är en man mer och det kommer att bli mål, men vi känner oss väl förberedda, säger Nilsson.

Läs mer: Guide: Allt du behöver veta om handbolls-EM 2020