Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lagkaptenen har inte fått nog av guld

Josefina Eiremo.
Josefina Eiremo. Foto: Per Wiklund/Bildbyrån

Iksu har varit en dominant med åtta finaler på damsidan sedan 2005 – och vann nyligen grundserien på nytt poängrekord.

En som personifierar framgången är veteranen Josefina Eiremo.

– Att vinna guld är något som driver en hela tiden, säger Umeå-lagets lagkapten inför finalen mot Mora.

Hon inledde sin första ordinarie A-lagssäsong med att vinna SM-guld med Iksu 2006 efter en finalseger mot Pixbo. Sedan dess har det blivit ytterligare sex finaler varav tre guld.

Josefina Eiremo har hunnit fylla 32 år och gör nu sin åttonde final.

Men den senaste var 2013.

Sedan dess har Iksu slagits ut långt innan i slutspelet.

– Jag tycker att vi har haft bra lag under alla mina år. Och man kan inte alltid gå till final. Ibland är det små marginaler och det är tufft motstånd. Jag tycker faktiskt att det har blivit tuffare och tuffare för varje år. Men det känns extremt skönt att vara här igen, säger Eiremo.

Vad är det som har gjort att ni har lyckats i år?

– Den här säsongen vann vi serien med 16 poäng och satte ett nytt poängrekord (74), så där var det inget snack. Sedan var det tajta matcher i slutspelet, framför allt mot Pixbo i semifinalen där vi avgjorde (i den fjärde matchen) med att vinna i sudden. Det är det jag menade med marginaler, att man kan ha någon stolpe in och någon stolpe ut. Men på det stora hela är vi här för att vi är ett fantastiskt bra lag.

Du har tre SM-guld sedan tidigare, hur mycket lockar det med ett fjärde?

– Det går inte att beskriva. Det är en känsla som är omöjlig att ledsna på. Det är så fantastiskt att det inte går att beskriva, utan man måste uppleva det själv, att få vinna ett guld med sina lagkamrater. Det är något som driver en hela tiden och som finns i bakhuvudet ända från försäsongen.

I grundserien vann Iksu båda matcherna mot grundserietvåan Mora. Hemma i Umeå blev det 11–8 och i Mora 5–4 efter förlängning.

Enligt kullornas poängdrottning, Anna Wijk, som gjorde flest av alla i grundserien (74) och nyligen utsågs till Årets spelare, saknar den statistiken betydelse inför matchen i Globen.

– Det där är historia nu. Det är i morgon det ska presteras. Vi föll bägge mötena mot Täby i serien och vann ändå mot dem i semifinalen, säger 25-åringen.

Vad talar för er i finalen?

– Iksu har en fantastisk bredd med många landslagsspelare, men vi har en bättre spets som är lite vassare. Jag tror att det avgör för oss, fortsätter Wijk som vann SM-guld med Mora 2015 när laget besegrade Rönnby.

Josefina Eiremo igen:

– Jag hoppas att det kommer att bli en fartfylld match. För vi är två offensiva lag. Det är inga lag som vill rulla back till back och gå bakom mål. Vi kommer att fajtas om att vara på varandras planhalvor, så jag hoppas att vi kan bjuda på en offensiv och fartfylld innebandy som blir rolig att titta på.

Läs mer: Tränaren vill slopa finalen