Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sport

Lahti utslagen direkt trots personligt rekord

Foto: Jessica Gow/TT

Odain Rose, Sarah Lahti och Andreas Kramer sprang olika distanser – men hade en sak gemensamt.

Svensktrion slogs ut direkt i försöken i inomhus-VM i Portland.

Största hoppet sattes på förhand till sprintern Odain Rose på 60 meter. Men 6,69 var två hundradelar för långsamt för att Rose skulle vara bland de 24 löpare som får springa semifinal.

23-åringen var besviken men balanserad efter loppet.

– Det blev ändå en bättre tid i första rundan än vad jag har gjort tidigare på säsongen. Jag har inte varit under 6,70 i första loppet, även om jag har sprungit på 6,62 i finalrundorna, säger Rose.

Reaktionstiden i starten var bra, men Rose upplevde ändå inte att han kom i väg med något flyt i början.

– Jag tycker i alla fall att jag sprang en relativt bra avslutning. Det jag är mest stolt över är att jag inte bara gav upp och kände "skit samma", bara för att jag missade starten.

En som verkligen imponerade i försöken var Asafa Powell. Jamaicanen sprang på 6,44 – bara fem hundradelar från Maurice Greenes världsrekord.

21-åriga Sarah Lahti har fått ett litet genombrott under inomhussäsongen, med bra tider både på 1.500 och 3.000 meter. I VM var det 1.500 som gällde, och det blev som väntat en för svår uppgift att ta sig till final för skånskan. Att tiden 4.11,68 innebar personligt rekord med lite drygt en sekund var inget som Lahti kunde glädja sig åt efteråt.

– Det är inte bra nog. Jag måste vara med från starten, de är för fan 20 meter före redan efter ett varv och sedan ska jag ta igen det på slutet, säger hon.

Det är framförallt på längre distanser som Sarah Lahti ser en framtid. Efter inomhus-EM stannar hon kvar i USA för ett träningsläger i Flagstaff och 1 maj ska hon springa 10.000 meter i Stanford. Målet är att kvala in till EM i Amsterdam och helst också OS i Rio de Janeiro. För en OS-biljett krävs en tid under 31.50.

– Jag måste springa snabbare än det, annars har jag inte där att göra ändå, säger Lahti.
Andreas Kramer slogs ut på 800 meter. 18-åringen blev fyra i sitt försöksheat på 1.49,46, vilket inte räckte för att ta sig till final på tid.

– Nu var jag rätt nära final, jag hade inte trott att jag skulle vara så nära. Lite surt att missa den, säger göteborgaren.