Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-22 04:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lakare-om-maratonloppet-i-doha-inte-normalt/

Sport

Läkare om maratonloppet i Doha: Inte normalt

Foto: Michael Kappeler/DPA

Det kan vara livsfarligt att tävla under de extrema betingelser som råder i Doha. Bara 40 av 68 startande kom i mål i damernas maratonlopp. Och i natt ska herrarna gå fem mil i 30 graders värme och extrem luftfuktighet.

– Du hamnar i ett läge där du absolut inte vill befinna dig, säger läkaren Sverker Nilsson, ordförande i friidrottsförbundets medicinska råd.

Svenska Cecilia Norrbom bröt nattens maratonlopp och kördes med blåljus till läkartältet där hon snabbt togs om hand.

– Jag skulle aldrig göra om det, sa svenskan när hon piggnat till.

Frågan är hur farligt det är att utsätta kroppen för så extrema påfrestningar som ett maratonlopp i 30 graders värme och 90 procents luftfuktighet innebär.

– Du tömmer alla förråd i kroppen, du tömmer dina kolhydrater snabbt så du är helt tom vad det gäller energi och vätskemässigt tappar du otroligt mycket, saltbalansen blir väldigt galen.

– Du hamnar i ett läge där du absolut inte vill befinna dig. Och det är ett läge som det är farligt att befinna sig i om man inte är extremt vältränad, säger Sverker Nilsson och fortsätter:

– Det som gäller från det man kommer i mål är att fylla på alla förråd igen. Sedan kommer det att ta lång tid innan man är anpassad och återhämtad.

Kan man få allvarliga men av att utsätta sin kropp på det här sättet?

– Du får inga men efteråt under förutsättning att du inte skadar dig under själva loppet. Faran är att du får en hjärtrytmrubbning i samband med det läge där du är helt borta, men om du klarar dig får du inga men efteråt.

– Sedan är det inte bara det att hjärtat kan påverkas och det kan få katastrofala följder, du får också ökad risk för muskelbristningar eftersom du inte har någon energi i musklerna.

Vad säger du om förutsättningarna i Doha?

– Det är helt galet. Det är verkligen inte normalt att springa i den hettan och speciellt inte med den extrema luftfuktigheten som det var i natt. Det är ingen sund miljö att genomföra ett maratonlopp i.

Tydligen är luftfuktigheten värst?

– När man lägger tävlingarna på natten är det några grader svalare än på dagen, men luftfuktigheten är högre. Det blir precis som att springa i en ångbastu.

Är det ingen som lyssnar på den medicinska expertisen?

– Man kan undra. Att lägga ett VM i öknen är inte speciellt klokt planerat. OS i Tokyo (2020) är ungefär samma förhållanden, säger Sverker Nilsson.

Läs mer: Johan Esk: Kommer någon att dö i natt?