Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 08:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lakaren-i-fokus-infor-frankrikematchen-det-ar-forsta-gangen-jag-far-en-fraga/

Sport

Läkaren i fokus inför Frankrikematchen: ”Det är första gången jag får en fråga”

Ett skadedrabbat landslag gör att Hampus Lüning nu får allt fler frågor att besvara inför matchen mot Frankrike.
Ett skadedrabbat landslag gör att Hampus Lüning nu får allt fler frågor att besvara inför matchen mot Frankrike. Foto: Bildbyrån

Nantes. Hampus Lüning har gjort sex mästerskap med U20-landslaget. EM är hans första som läkare i A-landslaget. Nu är Lüning en av dem som hamnar i fokus under landslagets pressträffar.

– Det är första gången jag får en fråga över huvud taget, om jag ska vara helt ärlig, säger Lüning. 

Lars Grimlund
Rätta artikel

Han har jobbat med handboll i sex år och aldrig tidigare fått samma uppmärksamhet som under den senaste veckan i Nantes.

Bara en gång tidigare har han fått frågan av en journalist.

– Det handlade om en huvudskada i fotboll, säger Lüning med ett nästan generat leende.

Ser man till förutsättningarna är det ett under om Sverige besegrar Frankrike och håller drömmen vid liv om att få åka till Paris i slutet av veckan och spela om en plats i finalen. 

Det började med att Johanna Westberg, vänsternian som leder skytteligan i danska ligan, lämnade återbud då hon är gravid.

Ett tungt avbräck på en spelare som under VM i fjol växte ut till en av lagets nyckelspelare.

Fredagens magnetkameraundersökning visade det Hampus Lüning fruktat. Korsbandet i Daniela Gustins knä är av och det innebär att säsongen är över. 

Gustin kom till EM med en lättare hjärnskakning och nu är turneringen definitivt över för kantspelaren från Backa i Göteborg.

Sedan tidigare dras Isabelle Gulldén, lagets viktigaste spelare, med en skada i foten. Gulldén har inte spelat många matcher under hösten och har inte kommit upp i samma klass, det vill säga världsklass, som under tidigare mästerskap.

Inte blir det bättre av att rutinerade Sabina Jacobsen, 29-åringen som håller ihop försvaret, besväras av en lårskada som gör att hon troligtvis inte kan spela mer under EM.

– Sabina är en försvarsgeneral som vi som lag förlitat oss på och som står för mycket energi, vi tappar en trygghet men vi dela upp hennes ansvar och kvaliteten på flera i stället, säger förbundskapten Henrik Signell.

Målvakten Johann Bundsen har också varit ett osäkert kort. Under året har hon drabbats av två hjärnskakningar, den senaste så sent som 3 november, vilket tvingade det medicinska teamet att gå varsamt fram.

Henrik Signell ser nyktert på Sverige chanser mot världsmästarna Frankrike. 

– Vi kan slå alla lag men då måste vi ha rätt förutsättningar med friska spelare som är i form. Det är lite kämpigt just nu.

Henrik Signell har insett att det bara är att gilla läget.

– Vi har två val, vi kan lägga oss ned och dö och tycka att allt är skit. Det tror jag inte vi kommer göra när vi går in på plan, då vill vi göra saker så bra vi bara kan, jag tror att vi kan ge Frankrike en match. 

I VM i fjol förlorade Sverige semifinalen mot Frankrike med 24–22.

– Jag tycker att vi var oerhört nära i VM, men visst, vi vann inte. Det känns som de spelare ett bättre anfallsspel, nu gör Frankrike upp mot 30 mål, de kontrar nog mer också.

Elin Hallagård, som blixtinkallades mot Montenegro när Jacobsens skada blev för svår, fick gå i direkt mot Montenegro, något Signell fått kritik för.

– Man kan tycka att det skulle vara naturligt med Jenny Alm eller Linn Blohm som trea i försvaret men vi gjorde 25 mål på kontringar och snabba avkast i träningsmatcherna mot Montenegro och ville värdera det ganska högt. Elin är oerhört duktig där, säger Signell. Det var inte bara för att hon skulle spela trea i försvaret.

Landslagsledningen har inför matchen mot Frankrike skrivit in högersexan Mathilda Lundström i truppen som ersättare för Daniela Gustin.