Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 01:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lakarforbundet-uppmanar-lakare-att-vagra-friidrottens-testosteronregler/

Sport

Läkarförbundet uppmanar läkare att vägra friidrottens testosteronregler

Sydafrikanskan Caster Semenya fick inte igenom sin överklagan av friidrottens testosterongränser. Foto: Roger Sedres/AP

Världsläkarorganisationen uppmanar läkare att inte delta i genomförandet av de testosterongränser som friidrotten nu inför. 

Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, menar att läkare som gör det skulle bryta mot den medicinska etiken.

– Det här är allvarligt. Det är för oss helt grundläggande, säger hon till DN.

Rätta artikel

Reglerna som internationella friidrottsförbundet, IAAF, nu har fått klartecken att införa för kvinnor med naturligt hög testosteronproduktion, inkluderar kravet att medicinera för att få vara med och tävla.

De kvinnliga medeldistanslöpare som omfattas av reglerna måste ta testosteronhämmande medicin för att komma ner på en viss nivå av testosteron i kroppen om de ska godkännas som deltagare i damklassen.

Det är inte förenligt med grundläggande etiska principer för läkare, menar Världsläkarorganisationen, WMA, som kräver att villkoret om medicinsk behandling upphävs. 

– De kräver en medicinsk behandling som inte är motiverad av att man har behov av en behandling. Och då krockar det. Vi har etiska regler som säger att vi ska ge behandling till den som har medicinska behov av det, inte i prestationspåverkande syften, säger Heidi Stensmyren.

Hon har tidigare varit ordförande för WMA:s etiska kommitté, och var med på det möte i Chile som ledde till Världsläkarorganisationens ställningstagande.

– Det krävs ju att en läkare behandlar och förskriver, och då måste en läkare bryta mot våra medicinska regelverk. För man ska ju behandla efter medicinska behov, säger hon.

– För oss är det en yrkesetisk princip som går före tillgång till tävlingar.

Hon menar att frågan också handlar om läkarens ansvar.

– Ur ansvarssynpunkt så skulle vi behandla med hormoner utan att det är medicinskt motiverat. Skulle det då hända någonting, och det skulle bli en rättsprocess för att den här personen kanske får blodproppar eller någonting annat som man skadas av, ja, vem har då ansvaret? Jag ser knappast framför mig att friidrottsförbundet går in och tar ansvaret. Det är läkaren som får ta konsekvenserna av en eventuell medicinsk felbehandling. 

IAAF säger att det räcker med vanliga preventivmedel för att komma i linje med reglerna. Från att klartecknet från Idrottens skiljedomstol kom den 1 maj har IAAF sagt att de berörda idrottarna har en vecka på sig att sänka sina testosteronnivåer om de vill tävla från den 8 maj då reglerna börjar gälla.

Hur ser du på risken att orsaka skada med de här behandlingarna?

– Det är svårt att säga, eftersom vi inte gör det här i dag. Tvärtom så behandlar vi med hormoner på andra indikationer. Det här handlar om enstaka individer, det är svårt att göra någon studie på dem, och framför allt så vill friidrotten köra igång med en gång. Jag tycker att de genar i kurvorna, att de inte har tänkt hela vägen. 

Heidi Stensmyren har förståelse för att det är en svår fråga för idrotten att hantera, och skulle vilja se att förbunden sätter sig ned med Världsläkarorganisationen för att diskutera saken innan regelverk införs. 

– De kan svårligen fatta beslut inom det medicinska området, eller beställa medicinska behandlingar på det här sättet. Jag tror att de här världssamfunden borde sätta sig ner och bena i frågorna.

Sverker Nilsson, ordförande för det svenska friidrottsförbundets medicinska kommitté, säger att han skulle kunna tänka sig att skriva ut testosteronsänkande preparat med grund i reglerna.

– Jag skulle definitivt kunna tänka mig det om jag har en individ som vill göra detta, är väl medveten om vad det handlar om, och det finns ett mål med behandlingen och den behandlingen inte skadar individen, säger han. 

– Men jag skulle verkligen förklara vad behandlingen innebär och vad följderna blir, så att man är väl införstådd med vad detta betyder. Men det är ett väldigt speciellt scenario. 

Hur ser du då på att Världsläkarorganisationen uppmanar läkare att inte göra detta?

– Det har jag full förståelse för. För vi medicinerar ju normalt sett inte en frisk individ. Individen har ju i dag en stor laglig makt över sin behandling, så en individ kan själv välja att avstå en behandling, eller önska en behandling. Men bara för att en individ har en önskan så kan inte läkaren behandla utan att göra en egen bedömning.

Läs mer: Professorns kritik mot Semenyadomen: Rent fusk