Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 05:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/lan-utan-sakerhet-bakom-idrottsundret-i-varberg/

Sport

Lån utan säkerhet bakom idrottsundret i Varberg

Bild 1 av 4 Warbergs IC lyckades ta steget upp i Svenska superligan i innebandy.
Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån
Bild 2 av 4 Målskytten och skytteledaren Astrit Seljmani har nu gjort åtta mål för tabellettan Varberg.
Foto: Peter Claesson
Bild 3 av 4 Varberg HK:s Anton Jönsson jublar under en match mot AIK i kvalet till Handbollsligan.
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån
Bild 4 av 4 Frillesås bandy, som spelar sina matcher i Varbergs kommun, lyckades hänga kvar i elitserien.
Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Idrotten i Varberg blomstrar. Tillspetsat kan man säga att snabblån är en del av förklaringen. Bröderna Martin och Mikael Jönsson lägger runt nio miljoner kronor om året på sponsring.

– Tjänar vi pengar, då ska vi hjälpa till, säger företaget Cashbuddys ägare.

Rätta artikel

Det går bra för Varberg just nu. Den halländska staden vid havet växer så det knakar och låter tala om sig i idrott efter idrott.

Innebandyklubben Warbergs IC är tillbaka i herrarnas Superliga.

HK Varbergs herrar har för första gången lyckats kvalificera sig för Handbollsligan.

Lilla Frillesås, som visserligen återfinns i Kungsbacka kommun men har sin hemmaarena i Varbergs, lyckades mot många tips hålla sig kvar i Elitserien i bandy.

Och den största överraskningen av dem alla, Varbergs Bois, toppar överlägset superettan i fotboll efter sju raka segrar och en oavgjord match.

En av förklaringarna till att idrotten i Varberg ser ett uppsving tar emot på kontoret i en magnifik trävilla i stadens centrala delar. Tillsammans med sin bror Mikael driver Martin Jönsson familjekoncernen JSM-gruppen, där ett av företagen heter Cashbuddy och sysslar med utlåning utan krav på säkerhet.

Hela koncernen omsätter 250 miljoner kronor. Varje år sponsrar man idrottsföreningar lokalt och nationellt med mellan 700.000 och 800.000 kronor i månaden. Frölunda Hockey är de som får mest, men även Tofta GIF, Varbergs parasport och Åkulla skidspår får en del av kakan.

Martin Jönsson visar ett hyllningsinlägg på nätet från fotbollsföreningen Unite People FC, som jobbar hårt med integration och även har parasport på programmet.

”Ett företag som gjort att idrott i Varberg varit mer tillgänglig för barn och ungdomar och genom sitt stöd sett till att allt fler barn och unga rör på sig”, skriver klubben.

– Barnen är värda allt, utan dem har vi ingen framtid. Och tänker man på det som föreningslivet gör för hälsa, integration, kompisskap och allt som alla föräldrar som jobbar ideellt gör, så tycker jag att om vi tjänar pengar, då ska vi hjälpa till, säger Jönsson.

Tillsammans med sin bror Mikael driver Martin Jönsson familjekoncernen JSM-gruppen, där ett av företagen heter Cashbuddy och sysslar med utlåning utan krav på säkerhet. Som sponsorer är bröderna viktiga för idrottslivet i Varberg. Foto: Jens Littorin

Pappa Sven lade grunden till verksamheten genom att starta Varbergs inkassobyrå, som senare blev Gothia Financial Group. Koncernen såldes 2006 och året därpå startade bröderna Cashbuddy, som ingår i JSM-gruppen och som lånar ut pengar snabbt och utan säkerhet. Verksamheten är inte okontroversiell. Företaget tar rejält betalt i form av effektiv ränta och även om snabblånen hjälper en del kan de bli en nedåtgående spiral för den som hamnat i ekonomiska svårigheter.

– Vi gör noggranna kontroller av dem vi lånar ut pengar till och jag tror att många blir förvånade om jag säger att vi säger nej till 92 procent av dem som ansöker, säger Jönsson.

Någon kanske skulle säga att sponsringen är ert sätt att döva ett dåligt samvete?

Jönsson, som alltid har nära till ett leende, säger att något dåligt samvete har han absolut inte.

– Men det är klart att här i Varberg är vi både älskade och hatade, säger han och förklarar att det blir så med en pappa som drev inkassobolag i staden.

Nu är det heller inte så att företaget sponsrar vem som helst. Jönsson får förfrågningar så gott som dagligen och säger att även om urvalet ibland sker mer med hjärta än hjärna händer det att bröderna säger nej. Det ska finnas ett tydligt syfte med pengarna.

Att företagsnamnet syns på arenor, dräkter och den där champagneflaskan som Frölundakaptenen Joel Lundqvist misslyckades med att få upp i direktsändning är förstås bra. Klippet hade i veckan setts av över 20.000 personer.

När Varbergs Bois förra sommaren var timmar från konkurs klev en ”okänd välgörare” in som räddare i nöden.

– Jag kan väl säga att vi var inblandade. Det är jätteroligt att det går så bra för dem och för alla andra Varbergslag, säger Jönsson och poängterar samtidigt att han inte är någon stor fotbollsfantast.

En stor del av den imponerande samlingen med tröjor och memorabilier som han och brodern samlat på sig genom åren har hockeyanknytning och på frågan om han ska se helgens Hallandsderby svarar han: 

– När är det? Spelar de hemma?

Det är förstås inte bara sponsorpengarna som gjort att Varbergs idrottsliv blomstrar. I förra veckan utsågs staden för andra året i följd till ”Årets superkommun”. Attraktiv arbetsmarknad, hög befolkningstillväxt och goda skolresultat är några av de områden som bidrog till segern i tidningen Dagens Samhälles bedömning.

I dag bor det 62.000 personer i kommunen (27 000 i tätorten) och folkmängden ökar med i sitt 1.300 personer om året. Många barnfamiljer lockas av läget vid havet, lägre huspriser och möjligheten att pendla till andra orter. Ökningen skapar stadig påfyllning hos stadens idrottsklubbar. Det är inte bara lagsporterna som märker detta. Träningsmöjligheterna i Trönninge idrottscentrum har skapat duktiga friidrottare och gymnaster.

I en inte fullt lika modern hall på Danska vägen tar handbollsklubben HK Varbergs ordförande Peter Ideböhn emot på kansliet. Glädjen efter kvalsegern mot AIK, som betydde historiskt avancemang till Handbollsligan, har knappt hunnit lägga sig.

Nu pågår ett intensivt arbete för att förbereda herrlaget för spel i högsta serien. Planen är att omsättningen på 5,5 miljoner ska fördubblas. Det finns stor konkurrens om sponsorpengarna även inom kommungränsen, precis som det finns om de idrottande ungdomarna. Men i stället för att konkurrera har Ideböhn tagit initiativ till ett samarbetsavtal med andra klubbar, som han i förlängningen hoppas ska gynna dem alla.

– Om man inte vill fortsätta hos oss kanske man börja med ishockey, eller tvärtom. Huvudsaken är att alla som vill ges möjlighet att vara med och vi är 92 klubbar i kommunen, säger han.

Foto: Krister Andersson/Bildbyrån

Årets framgångar tvingade HK Varberg att flytta hemmamatcherna till en mässhall och det var 2.300 personer och lapp på luckan gång efter gång. En viss skillnad mot de 300 personer som brukade följa laget när Ideböhn tog över som ordförande. 

– En ny hall där hela vår verksamhet kan växa står högst upp på önskelistan just nu. Problemet är att finansiera, säger han och konstaterar att en framgångsrik och växande kommun ställs inför utmaningar.

– Om vi inte kan skapa faciliteter för alla ungdomar som vill idrotta kommer vi inte att lyckas, säger han och pekar på storstädernas hallproblem.

När Hammarby åkte ur Handbollsligan och Varberg slog ut AIK innebar det att Stockholm inte kommer han något lag i högsta serien nästa säsong. Många idrottsledare i huvudstaden avundas de möjligheter som erbjuds i landsortsstäder som Varberg.

HK Varbergs ordförande Peter Ideböhn. Foto: Jens Littorin

Ideböhn tror att befolkningstillväxten och de goda möjligheterna för ungdomar att utöva sina idrotter bidrar till att Varberg utmärker sig.

– Och så tror jag att vi sporrar varandra, säger han och tillägger att Martin och Mikael Jönssons engagemang i den lokala idrotten definitivt hjälper till.

På lördagen vankas det Hallandsderby på Påskbergsvallen. Varbergs Bois tar emot storebror Halmstads BK. När experterna inför seriestarten spådde utgången av superettan placerades HBK i topp och Varbergs tippades åka ur.

Efter åtta omgångar ligger Halmstad trea från slutet och Varberg toppar serien på 22 poäng. Efter sju raka segrar kom första poängförlusten i onsdags när sensationslaget spelade 1–1 borta mot Örgryte.

Supportrarna svävar på moln. Vilken förvandling jämfört med fjolåret, då laget var ett mål ifrån att få lämna superettan. 2–4 i kvalet mot Oskarshamn på bortaplan blev 2–0 hemma och räddning tack vare bortamål.

Varbergssupportrar jublar efter Astrit Seljmanis mål mot Örgryte i onsdagens match i superettan. Efter åtta matcher är Varberg sensationellt obesegrad tabelletta. Foto: Peter Claesson

Nu ligger Påskbergsvallens inbjudande gröna matta redo för det prestigeladdade mötet.

– En av Sveriges bästa gräsplaner. I sommar ska Sydkoreas damlandslag ligga här på läger inför VM, konstaterar vaktmästaren Izet Shala stolt medan några unga killar hoppar och slår volter på höjdhoppsmattan.

Han är liksom många andra både överraskad och imponerad av Bois framfart. Tränaren Joakim Persson, med ett spelarförflutet i klubbar som Malmö FF, IFK Göteborg, italienska Atalanta och tyska Hansa Rostock, har utan namnkunniga förstärkningar lyckats vända upp och ner på all förhandstips.

För Astrit Seljmani, som gjort åtta mål på lika många omgångar, var inte direkt känd som en målspruta när han till den här säsongen anlände från division 1-klubben Torns IF.

När Varbergs Bois förra sommaren var timmar från konkurs klev en ”okänd välgörare” in som räddare i nöden. ”Jag kan väl säga att vi var inblandade”, säger JSM-gruppens Martin Jönsson. Foto: Peter Claesson

Jörgen Gustavsson, klubbens ungdomstränare, erkänner att även han är förundrad, men säger att laget förtjänat att vinna alla de sju inledande matcherna. Han gläds också åt att fem av hans spelare från ungdomssektionen tagit plats i A-truppen. Och fler kommer det att bli eftersom klubben bestämt sig för att satsa hemvävt.

Vi får sällskap av Christer Björkroth, som kommer från en annan fotbollsmiljö. Som allt från materialförvaltare till ordförande har han varit med om att föra upp Kungsbacka DFF i damallsvenskan.

Men, konstaterar han, förutsättningarna för att bedriva elitidrott i Varbergs grannkommun i norr är långt ifrån lika bra – rent utsagt urusla, för att använda Björkroths ord.

När Kungsbacka, som också har stor inflyttning, inte kunde erbjuda en arena godkänd för allsvenskt spel undersökte man med grannkommunerna Göteborg och Varberg och valet var enkelt.

– Här i Varberg sade de hjärtligt välkomna med en gång. Det räckte med ett telefonsamtal, säger Björkroth.

Maria Schottenius: Undren i Varberg rullar vidare